213 sayılı Vergi Usul Kanunu"na muhalefet - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2016/2537 Esas 2016/6140 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
21. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/2537
Karar No: 2016/6140
Karar Tarihi: 13.10.2016

213 sayılı Vergi Usul Kanunu"na muhalefet - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2016/2537 Esas 2016/6140 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık ortağı olduğu şirket adına sahte fatura düzenlediği ve bu nedenle Vergi Usul Kanunu'na muhalefet suçuyla yargılandığı davada, karşıt inceleme raporlarının dosyaya getirtilmemesi nedeniyle gerçeğin tespit edilemediği gerekçesiyle sanığa beraat kararı verilmiştir. Ancak katılan vekilinin temyiz itirazları sonucu, gerçeğin tespiti için karşıt inceleme raporlarının getirtilerek sahte fatura düzenleyen/kullanan kişiler hakkında kamu davası açılıp açılmadığı sorulması, bu davayı ilgilendiren bilgi ve belgelerin dosyaya konulması, faturaları düzenleyen/kullanan kişiler veya şirketlerin dinlenerek faturaların gerçek alım-satım karşılığı olup olmadığının tespit edilmesi, ticari defter ve belgelerin karşılaştırmalı bilirkişi incelemesi ile incelenmesi gerektiği belirtilerek, beraat kararı bozulmuştur.
İlgili Kanun Maddeleri:
- 213 sayılı Vergi Usul Kanunu
- 5320 sayılı Yasa
- 1412 sayılı CMUK'un 321. Maddesi
21. Ceza Dairesi         2016/2537 E.  ,  2016/6140 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : 213 sayılı Vergi Usul Kanunu"na muhalefet
    HÜKÜM : Beraat

    Sanığın ortağı ve müdürü olduğu ... Konfeksiyon Tekstil Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. namına gerçek bir mal teslimi veya hizmet ifasında bulunmaksızın 2005 yılında sahte belge düzenlediği ve kullandığının iddia edildiği olayda, sahte fatura düzenleyip sanığa veren ve sanığın düzenlediği sahte faturaları alarak kullanan mükelleflere ilişkin karşıt inceleme raporlarının dosya arasına getirtilip incelenmemiş olması karşısında; gerçeğin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tespiti bakımından; katılan kurumdan karşıt inceleme raporları getirtilip, sahte faturaları düzenleyen/kullanan kişiler hakkında kamu davası açılıp açılmadığının sorulması, açıldığının tespiti halinde dava dosyasına intikallerinin sağlanarak ayrıntılı özetlerinin tutanağa geçirilmesi ve bu davayı ilgilendiren bilgi ve belgelerin onaylı örneklerinin alınarak dosyaya konulması, faturaları düzenleyen/kullanan şirket yetkilileri veya kişiler dinlenerek sözü edilen faturaları hangi hukuki ilişkiye dayanarak aldıkları/düzenledikleri ve sanığı tanıyıp tanımadıklarının saptanması, faturaların gerçek alım-satım karşılığı olup olmadığının belirlenmesi yönünden mal ve para akışını gösteren sevk ve taşıma irsaliyeleri, teslim ve tesellüm belgeleri, bedelinin ödendiğine dair ticari teamüle uygun, kanıtlama yeterliliği olan şirket banka hesapları ve kasa mevcuduyla uyumlu geçerli belgeler, düzenlenen çeklerin kimler tarafından tahsil edildiği ve faturaları düzenleyen şirketlere yeterli mal girişi veya üretimi olup olmadığı da dikkate alınarak faturaları düzenleyen/kullananlar ile sanığın ticari defter ve belgeleri üzerinde karşılaştırmalı bilirkişi incelemesi yaptırılması ve faturaların miktarları da gözetildiğinde nakit ödeme yönüyle ticari teamüle uygun olup olmadığı üzerinde de durulup sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde beraatine hükmedilmesi,
    Yasaya aykırı, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nun 321. maddesi uyarınca istem gibi BOZULMASINA, 13.10.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Hemen Ara