Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/20622 Esas 2014/19001 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/20622
Karar No: 2014/19001
Karar Tarihi: 25.12.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/20622 Esas 2014/19001 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Dörtyol 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili istenilmiştir. Mahkeme, davayı kabul ederek hüküm vermiştir. Ancak, temyiz edilerek Yargıtay'a taşınan davada, irtifak kurulması nedeniyle taşınmazda meydana gelecek değer düşüklüğünün oran ve tutarının gerekçeleri ile belirtilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, dava konusu alanın büyüklüğü hatalı yazılmıştır. Bu sebeple, hükmün bozulmasına karar verilmiştir. Kanunlar olarak Kamulaştırma Kanunu'nun 11. maddesinin 3. fıkrası ve son fıkrası belirtilmiştir. Taşınmazdan irtifak kurulması sonrası meydana gelen değer düşüklüğünün oran ve tutarının belirlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, taşınmazın niteliğine göre belirlenen bir oranın aşılmaması gerektiği ifade edilmiştir.
18. Hukuk Dairesi         2014/20622 E.  ,  2014/19001 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Dörtyol 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 09/07/2014
    NUMARASI : 2014/103-2014/443

    Dava dilekçesinde, Kamulaştırma Yasasının 4650 Sayılı Yasayla değişik hükümleri uyarınca, kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı S.. A.. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    Ancak;
    1-İrtifak hakkı tesis edilmek amacıyla yapılan kamulaştırma işleminde kamulaştırma bedeli, taşınmazın irtifak hakkı tesisinden önceki ile irtifak hakkı tesis edildikten sonraki değerleri arasındaki farktan ibarettir. Taşınmazın niteliğine göre Kamulaştırma Kanunu"nun 11. maddesinin 3. fıkrası gereğince, taşınmazın tamamının bir bütün olarak değeri tespit edildikten sonra aynı maddenin son fıkrası uyarınca irtifak kurulması nedeniyle taşınmazda meydana gelecek değer düşüklüğünün oran ve tutarının gerekçeleri ile belirtilmesi gerekir. İrtifak kurulması nedeniyle taşınmazda meydana gelecek değer düşüklüğünün oranı, taşınmazın cinsi, özelliği, kullanım şekli, irtifak hakkının niteliği (boru hattı, enerji nakil hattı vs.), taşınmazda kapladığı alan ve yeri, istikameti dikkate alınarak belirlenir.
    Yargıtay uygulamalarında; taşınmazın niteliğine uygun kullanımını önemli ölçüde etkileyen özel bir durum söz konusu olmaması halinde, arazilerde irtifak nedeniyle olabilecek değer kaybının, irtifaktan etkilenen alanın mülkiyet değerinin %35"ini aşmaması gerektiği kabul edilmektedir.
    Mahkemece, yukarıda belirtilen hususlara uymayan kamulaştırılan ve kamulaştırmadan arta kalan alanlara ayrı ayrı değer düşüklüğü hesaplayarak irtifak kamulaştırma bedeli belirleyen bilirkişi ek raporuna itibarla hüküm kurulması,
    2-Kabule göre de; dava konusu 96 sayılı parselin 436,43 m²"si pilon yeri olarak kamulaştırılmasına rağmen karar da kamulaştırılan alanın 736,43 m² olarak hatalı yazılması
    Doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 25.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara