Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/18698 Esas 2014/18833 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/18698
Karar No: 2014/18833
Karar Tarihi: 23.12.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/18698 Esas 2014/18833 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

İskenderun 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir dava sonucunda, Kamulaştırma Yasası uyarınca kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili istenilmiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiş ancak bu karar temyiz edilmiştir. Yargıtay, emlak vergi değerleri ile dava konusu taşınmaz ile emsalin karşılaştırılmasında göz önünde tutulması gerektiğini belirtmiştir. Emsal taşınmazın satış fiyatına Türkiye İstatistik Kurumu üretici fiyat endeksi uygulanarak dava konusu taşınmazla karşılaştırılması ve bu farklılıkların belirtilerek taşınmazın değerinin belirlenmesi gerekmektedir. İmar parseli olan emsal taşınmazın nitelikleri dava konusu taşınmazın değerini etkileyecekse, düzenleme ortaklık payına karşılık gelecek oranda indirim yapılması gerekmektedir. Kararda geçen kanun maddeleri ise şunlardır: 2942 sayılı Yasanın 11. maddesinin (d) bendi ve İmar Yasası'nın 18. maddesinin ikinci fıkrası.
18. Hukuk Dairesi         2014/18698 E.  ,  2014/18833 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İskenderun 2. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 21/12/2012
    NUMARASI : 2011/474-2012/404

    Dava dilekçesinde, Kamulaştırma Yasasının 4650 Sayılı Yasayla değişik hükümleri uyarınca, kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmaz malın idare adına tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Mahkemece hükme dayanak yapılan bilirkişi kurulu raporu hüküm kurmaya yeterli değildir.
    Şöyle ki;
    2942 sayılı Yasanın 11. maddesinin (d) bendi gereğince emlak vergi değerlerinin de dava konusu taşınmaz ile emsalin karşılaştırılmasında gözönünde tutulması gerekir. Bu itibarla dava konusu taşınmazların ve emsalin emlak vergisine esas tutulan asgari m² değerlerinin oranı ile bilirkişi raporunda değerlendirmeye esas alınan oran birbirinden fahiş ölçüde farklı olduğunda bu farklılık ve çelişki giderilmelidir. Dosyadaki kayıtlara göre 2011 yılında dava konusu taşınmazın emlak vergisine esas değeri 20,00 TL, emsal alınan 5317 parselin değeri ise 51,93 TL dir. Dairemizce 2014/18694-17943 sayılı ilam ile incelemesi yapılan İskenderun 2.Asliye Hukuk Mahkemesinin 2011/497-2012/416 sayılı dosyasına gönderilen yazıda ise aynı emsalin 2011 yılı vergi m² birim değeri olarak 207,70 -.TL bildirilmiştir. Öncelikle emsal parselin bu vergi m² birim değerleri arasındaki farkın neden kaynaklandığı araştırılarak çelişki giderilmelidir. Bunun yanında her iki halde de dava konusu taşınmazın emsal taşınmazdan daha değersiz olduğu anlaşıldığı halde hükme esas alınan bilirkişi raporunda taşınmazın emsalden daha değerli kabul edilmesi nedeniyle yapılan inceleme hüküm kurmaya yeterli ve inandırıcı bulunmamıştır.
    Emsalin kamulaştırılan taşınmazla aynı konumda olması, taşınmaza yakın mesafede bulunması, aynı nitelik ve özellikleri taşıması, benzer yüzölçümünde olması veya kamulaştırmaya yakın günlerde satılmış olması zorunlu değildir. Aynı özellik ve nitelikleri taşıyan başka yerlerde bulunan ve kamulaştırma gününden önce satılmış olan taşınmazlar da emsal alınabilir. Bu emsalin satış fiyatına Türkiye İstatistik Kurumu üretici fiyat endeksi uygulanmak suretiyle değerlendirme tarihinde oluşan fiyatları bulunduktan sonra dava konusu taşınmazla karşılaştırılıp incelenerek aradaki farklılıklar belirtilip üstün ve eksik yönleri açıklanmalı, bu nitelik ve farklılıkların taşınmazın değerine olan etkilerinin ne olduğu belirtilmeli ve bu suretle yapılacak karşılaştırma ile dava konusu taşınmazın değeri belirlenmelidir.
    İncelenen emsal imar parseli olup da dava konusu taşınmazın bu nitelikte olmaması halinde, kamulaştırılan taşınmazın yapılacak karşılaştırmadan sonra bulunacak değerinden, İmar Yasası"nın 18. maddesinin ikinci fıkrası gözetilerek, düzenleme ortaklık payına karşılık gelecek oranda indirim yapılması gerektiği de dikkate alınmalıdır.
    Mahkemece, tarafların vereceği ya da resen belirlenecek emsal kayıtlar tapu müdürlüğünden getirtildikten ve bunun imar parseli olup olmadığı da sorulup saptandıktan sonra, yukarıda açıklanan esaslara uygun incelemeyi ve sonucunu içeren ek bilirkişi raporları alınıp oluşacak sonuca göre karar verilmelidir.
    Mahkemece tüm bu hususlara riayet edilmeksizin düzenlenen rapor doğrultusunda hüküm kurulması, doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 23.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara