Esas No: 2014/7399
Karar No: 2014/17772
Karar Tarihi: 08.12.2014
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/7399 Esas 2014/17772 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, galle fazlasına müstahak vakıf evladı olduğunun tespiti istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin galle fazlasına müstahak vakıf evladı olduğunun tespitini istemiş, mahkemece davalı idare tarafından dava açılmadan önce davacının adının evlat listesine kaydı yapıldığından dolayı hukuki yarar yokluğu nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.
5737 sayılı Vakıflar Yasası"nın 3. maddesi galle fazlasını, "mazbut ve mülhak vakıflarda, vakfın hayrat ve akarlarının onarımı ile vakfiyelerindeki hayrat hizmetlerin ifasından sonra kalan miktarı ifade edeceği, 27.09.2008 tarihli Vakıflar Yönetmeliğinin 53. maddesi ‘vakıf evlatları veya ilgilileri dilekçe ile vakfiye şartı gereği vakıf evladı veya ilgilisi olduğunu ve galle fazlası almaya hak kazandığını gösteren mahkeme kararıyla, vakfiyesinde galle fazlası ödenmesine ilişkin şart bulunan mazbut vakıflar ya da Genel Müdürlükçe temsilen yönetilen mülhak vakıflarda ise ilgili bölge müdürlüğüne başvuru yapılacağı ve vakfiyesinde batın tertibi veya bunun gibi herhangi bir şart mevcut ise, bu şartın mahkeme kararı ile ispatı gerekeceği" hususlarını düzenlenmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden; dava konusu......Vakfının mazbut bir vakıf olduğu, vakfiye hükümlerine göre galle fazlasını batın şartına göre evlatlarına bırakıldığı, davacının annesi ...’in... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 1985/640-1986/281 sayılı ilamıyla dava konusu vakfın evladı olduğuna karar verildiği, ...Genel Müdürlüğü ...Bölge Müdürlüğü"nün 11.05.2012 gün 1870 sayılı yazısına göre Vakıflar Yönetmeliğinin (mülga) 53/2. fıkrasına dayanılarak davacının adının evlat listesine eklendiği anlaşılmaktadır.
Vakıftan galle fazlasının alınabilmesi için öncelikle vakfeden ile soybağının ispatlanması, sonra da vakfiyede öngörülen şartların gerçekleşmesi gerekir. Mevzuatın yukarıda belirtilen emredici düzenlemelerine göre bir vakıftan galle ödemesi yapılabilmesi için ilgilisinin "galle fazlasını almaya hak kazandığını gösteren mahkeme kararına" sahip olması gerekmektedir. Bundan ayrı somut olayda vakfiyede batın şartının bulunması nedeniyle Vakıflar Yönetmeliğin 53/son fıkrası gereğince de bu şart ancak bir mahkeme kararı ile ispat edilebilecektir.Dosayısıyla davacı tarafın sürekli ve sorunsuz biçimde galle alabilmesi için yalnızca vakıf evladı olduğunu gösterir bir mahkeme kararı veya idarenin (... Genel Müdürlüğü veya... Yönetiminin) tek taraflı olarak evlat listesine yaptığı dayanaksız bir kayıt yeterli olmayıp, açıkça galle fazlasını almaya hak kazandığını gösterir bir mahkeme ilamına sahip olması zorunlu olduğundan bu şekilde bir dava açmakta her zaman hukuki yararı bulunduğu açıktır.
Somut olayda; davacının anne ve dedesi kesinleşmiş mahkeme kararları ile vakıf evladı olduklarından, dava konusu vakıfla soybağını yöntemince kurduğu görülmekle, vakfiyedeki batın şartının araştırılması için ... Vakfından galle alan evlat listesi ve dayanakları ...Genel Müdürlüğünden, davacının gidilebildiği kadar üst soylarını gösterir açıklamalı nüfus kayıtlarının nüfus müdürlüğünden getirtilip gerektiğinde konusunda uzman bilirkişiden rapor da alınmasından sonra oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 08.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.