Yargıtay 5. Ceza Dairesi 2018/7750 Esas 2022/3729 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/7750
Karar No: 2022/3729
Karar Tarihi: 13.04.2022

Yargıtay 5. Ceza Dairesi 2018/7750 Esas 2022/3729 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, zincirleme şekilde icbar suretiyle irtikap (5 kez), icbar suretiyle irtikap, icbar suretiyle irtikaba teşebbüs (4 kez) ve cinsel taciz suçlamalarıyla yargılanan sanığın hakim kararıyla beraat ettiğini buldu. Ancak, suçtan zarar gören ... Rektörlüğü vekili aracılığıyla yaptığı temyiz isteminde hakim kararının bozulmasını talep etti. Mahkeme, sanığın irtikap suçunu işlediği ve ... Rektörlüğünün zarar göreni olduğunu belirledi, ancak bu kurumun yargılama sürecinde yeterli haklara sahip olmadığını ve bu nedenle temyiz hakkı bulunmadığını buldu. Bu nedenle, mahkeme kararının, usulen dava ve duruşmalar bildirilmeden, davaya katılma ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun mağdur ve katılanlar için öngördüğü haklardan yararlanma olanağı sağlanmadan yargılamaya devam edilerek hükümler kurulması nedeniyle kanuna aykırı olduğunu ve bozulması gerektiğini belirledi. CMK 233 ve 234. maddelerine göre, ... Rektörlüğü'nün kovuşturma evresinde sahip olduğu davaya katılma ve öteki haklarını kullanabilmesi için duruşmadan haberdar edilmesi gerektiği belirtildi. Mahkeme, bu nedenle esası incelenmeyen hükümlerin 5320 sayılı Yasa’nın 8/1. maddesi gözetilerek CMUK'un 321. maddesi uyarınca bozulmasına karar verdi. 
CMK 233 ve 234. maddeleri, suçtan zarar görenin, kovuşturma sürecinde davaya katılma hakkına ve diğer haklarına sahip olması gerektiğini belirtmektedir.
5320 sayılı Yasa’nın 8/1. maddesi, istinaf mahkemesinde esas hukuki konuların görüşülmemesi durumunda, itirazın reddedilmesini veya kararın bozulmasını gerektirir.
CMUK'un 317. maddesi, istinaf mahkemesinin, belli bir sürede yapılan temyiz başvurularını değerlendirmesi gerektiğini belirtir. CMUK'un 321. maddesi, mahkeme kararının tamamen veya kısmen bozulmasına karar verilebileceğini belirtir.
5. Ceza Dairesi         2018/7750 E.  ,  2022/3729 K.

    "İçtihat Metni"

    İNCELENEN KARARIN;
    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇTAN ZARAR GÖREN : ... Rektörlüğü
    SUÇ : Zincirleme şekilde icbar suretiyle irtikap (5 kez), icbar suretiyle irtikap, icbar suretiyle irtikaba teşebbüs (4 kez), cinsel taciz
    HÜKÜM : Beraat, mahkumiyet
    EK TEBLİĞNAMEDEKİ DÜŞÜNCE : Bozma

    Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelendi;
    Sanık hakkında cinsel taciz suçundan açılan kamu davasında katılan sıfatını alabilecek surette doğrudan zarar görmesi söz konusu olmayan, bu nedenle bahse konu suçtan kurulan hükmü temyiz etme hakkı bulunmadığı anlaşılan ... Rektörlüğünün vekili aracılığı ile yapmış olduğu bu suçtan kurulan hükme yönelik temyiz isteminin 5320 sayılı Yasa’nın 8/1. maddesi de gözetilerek CMUK'un 317. maddesi uyarınca REDDİNE, incelemenin sanık müdafin irtikap suçundan verilen mahkumiyet, suçtan zarar gören vekilinin ise aynı suçtan kurulan beraat ve mahkumiyet hükümlerine yönelik temyiz itirazlarıyla sınırlı olarak yapılmasına karar verildikten sonra gereği düşünüldü:
    ... Rektörlüğünün sanığa yüklenen irtikap suçunun zarar göreni olduğu, bu sıfatının gereği olarak CMK'nin 233 ve 234. maddeleri gereğince kovuşturma evresinde sahip olduğu davaya katılma ve öteki haklarını kullanabilmesi için duruşmadan haberdar edilmesi gerektiği halde, usulen dava ve duruşmalar bildirilmeden, davaya katılma ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun mağdur ve katılanlar için öngördüğü haklardan yararlanma olanağı sağlanmadan yargılamaya devam edilerek yazılı biçimde hükümler kurulması,
    Kanuna aykırı, sanık müdafi ve suçtan zarar gören vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, esası incelenmeyen hükümlerin 5320 sayılı Yasa’nın 8/1. maddesi gözetilerek CMUK'un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA 13/04/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara