18. Hukuk Dairesi 2014/18853 E. , 2014/16468 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : Eğil Asliye Hukuk Mahkemesi
TARİHİ : 03/10/2013
NUMARASI : 2013/151-2013/144
Eğil Cumhuriyet Başsavcılığının 17.07.2013 tarihli davanamesinde, anne-baba adı yanlış yazıldığı iddia edilen M.. T.."ın anne-baba adının düzeltilmesi talep edilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı M.. T.. tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Eğil Cumhuriyet Başsavcılığı"nın 17.07.2013 gün, 2013/124-47 sayılı davanamesi ile; Eğil Asliye Hukuk Mahkemesi"nin ihbarı üzerine başlatılan soruşturmada davalı M.. T..’ın nüfus kayıtlarında belirtilen anne babasının gerçek anne babası olmadığı, gerçek anne babasının A.. T.. ve H.. T.. olduğu ileri sürülerek davalı M.. T..’ın, nüfus kaydının gerçeğe uygun şekilde düzeltilmesi istenmiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgelerden Mehmet ve Hatice’den olma 14.09.1964 Diyarbakır doğumlu M.. T..’ın 14.04.1975 tarihinde Mehmet ve H.. T..’ın çocuğu olarak nüfusa tescil edildiği anlaşılmıştır.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu"nun 36.maddesinin 1/a bendine göre “nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları düzeltmeyi isteyen şahıslar ile, ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet Savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.” Yasanın bu hükmünden de anlaşılacağı gibi nüfus kayıtlarına ilişkin davalar ya bu düzeltmeyi isteyen kişiler tarafından veyahut da ilgili resmi dairenin göstereceği gereklilik sonucu Cumhuriyet savcıları tarafından açılır.
Somut olayda, M.. T..’ın anne baba adının düzeltilmesi ile ilgili olarak kanunda öngörülen resmi daireler tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı"na yapılmış herhangi bir başvuru bulunmamaktadır. Böyle bir davayı açma hak ve yetkisi doğrudan doğruya davalılara aittir. Bunlar diğer vatandaşlar gibi harç vb. yükümlülüklerini yerine getirerek böyle bir davayı gerek gördükleri takdirde her zaman açabilirler. Cumhuriyet savcılarının dava açma yetkilerini kanun düzenler. Kendilerine kanunla verilmemiş bir yetkiyi kullanarak bu tür bir dava açmaları usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır.
Mahkemece açıklanan hususlar gözönünde bulundurularak davanın reddi yerine kabulü yolunda hüküm kurulması ve böylece davalının anne baba adının düzeltilmesine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 18.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.