Esas No: 2021/14116
Karar No: 2022/12592
Karar Tarihi: 15.06.2022
Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2021/14116 Esas 2022/12592 Karar Sayılı İlamı
11. Ceza Dairesi 2021/14116 E. , 2022/12592 K.Özet:
Sanık hakkında dolandırıcılık suçundan açılan davada, uzlaşma yapmak üzere gönderilen davetiyelerin bir kısmının ulaşmadığına dair rapor düzenlenmiş ancak raporun usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle mahkumiyet kararının bozulmasına karar verilmiştir. Uzlaştırma işlemleri için dosya tevdi edilen uzlaştırmacının öncelikle telefon, telgraf, faks, elektronik posta gibi araçlardan yararlanarak uzlaşma teklifi yapması gerekmektedir. Bilinen son adresin tebligata elverişli olmaması veya tebligat yapılamaması durumunda, bilinen en son adres esas alınarak normal tebligat yapılması gerekmekte ve bila tebliğ iade edilmesi halinde, aynı adres bilinen en son adres olarak kabul edilerek tebligatın bu adrese yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 10/2. maddesi ve fıkrası ile Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16/2. maddesi hükümlerine göre, işlem yapılmaktadır. Bu nedenle, kararın usule aykırı olduğu gerekçesiyle bozulması kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri:
- Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği’nin 29. maddesinin 6. fıkrası
- 7201 sayılı Tebligat Kanunu'un 10/2. madde ve fıkrası
- 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesi
- 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesi
- Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16/2. maddesi
- 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nin 321. maddesi
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dolandırıcılık
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
Uzlaştırma bürosu tarafından sanık ...’un bilinen son adresine, sanık ... ve katılan ...’in MERNİS adreslerine davetiye gönderildiği, sanık ...’un uzlaşma teklifini kabul ettiği, sanık ... ve katılan ...’e ise davetiyenin Tebligat Kanunu’nun 21/2. maddesine göre tebliğ edildiği ancak uzlaştırmacıya ulaşmadıkları, bu nedenle taraflar arasında uzlaşma sağlanamadığı şeklinde rapor düzenlenmiş ve uzlaşmanın gerçekleşmediğine ilişkin bu rapor esas alınıp sanıkların mahkumiyetlerine karar verilmiş ise de; Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği’nin 29. maddesinin 6. fıkrasına göre: ''Uzlaştırmacının uzlaşma teklifinde bulunacağı şüpheli, sanık, katılan, mağdur veya suçtan zarar gören ya da kanunî temsilcilerine iletişim araçlarıyla ulaşılamaması hâlinde açıklamalı uzlaşma teklifi büro aracılığıyla yapılır. Bu işlem uzlaştırmacının, büroya başvurarak teklif formunu vermesi üzerine gerçekleştirilir'' hükmüne yer verildiği, Uzlaştırma Yönetmeliği ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca kendisine uzlaştırma işlemlerini gerçekleştirmek üzere dosya tevdi edilen uzlaştırmacının öncelikle uzlaştırma teklifi yapılacak ilgililere telefon, telgraf, faks, elektronik posta gibi araçlardan yararlanılmak suretiyle uzlaştırma teklifi yapmak üzere çağrı yapması, şayet belirtilen şekilde çağrı yapılamaz ise bu defa uzlaştırmacının ilgili savcılık nezdinde kurulmuş uzlaştırma bürosundan uzlaşma teklifi yapılmasını talep etmesi gerektiği, böyle bir taleple karşılaşan büronun da muhatabına ulaşamaması durumunda; 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 10/2. madde ve fıkrasının, “Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.” hükmü ile gerçek kişilere yapılacak tebligat ile ilgili olarak iki aşamalı bir yöntemin benimsenmiş olması karşısında, öncelikle bilinen en son adres (bilinen bir adres yoksa ya da bilinen en son adres ile adres kayıt sistemindeki adres aynı ise MERNİS adresi olduğu belirtilmeksizin adres kayıt sistemindeki adres) esas alınarak, 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesine göre normal tebligat çıkarılıp, çıkarılan tebligatın bila tebliğ iade edilmesi halinde, aynı Kanunun 21/2. maddesi uyarınca adres kayıt sistemindeki adres bilinen en son adres olarak kabul edilerek, merci tarafından tebligata 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 23/1-8. ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16/2. maddesi hükümlerine göre, “Tebligat çıkarılan adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olduğundan, tebliğ imkansızlığı durumunda, tebligatın, Tebligat Kanununun 21/2. maddesine göre bu adrese yapılması” gerektiğine dair şerh düşülerek tebliğ işlemlerinin tamamlanması gerektiği gözetilmeden düzenlenen usulüne aykırı uzlaşma raporu esas alınarak yargılamaya devamla mahkumiyet hükümleri kurulması,
Yasaya aykırı, sanık ... müdafisi ve sanık ...’un temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, diğer yönleri incelenmeyen hükümlerin 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nin 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 15.06.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.