Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2022/3949 Esas 2022/13505 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
11. Ceza Dairesi
Esas No: 2022/3949
Karar No: 2022/13505
Karar Tarihi: 28.06.2022

Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2022/3949 Esas 2022/13505 Karar Sayılı İlamı

11. Ceza Dairesi         2022/3949 E.  ,  2022/13505 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Resmi belgeyi bozmak, yok etmek, veya gizlemek
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Sanık hakkındaki mahkumiyet hükmü Dairemizce düzeltilerek onanmasına karar verildiği 22.06.2015 tarihi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazının değişik gerekçeyle kabulüne ilişkin Yargıtay Ceza Genel Kurulu ilam tarihi olan 05.11.2019 tarihi arasında dava zamanaşımının durduğu belirlenerek yapılan incelemede;
    5237 sayılı TCK'nin 53. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde yer alan haklardan sanığın kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri yönünden koşullu salıverilme tarihine kadar uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi isabetsizliğinin Anayasa Mahkemesinin 08.10.2015 tarihli, 2014/140 Esas ve 2015/85 Karar sayılı iptal kararı ile birlikte infaz aşamasında yeniden değerlendirilmesi mümkün görülmüştür.
    Yargılamanın hukuka uygun olarak yapıldığı, iddia ve savunmada ileri sürülen hususların gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hukuka uygun yöntemlerle elde edilen delillerin değerlendirilerek fiilin sanık tarafından işlendiğinin tespit edildiği, suç vasfının doğru biçimde belirlendiği, cezanın kanuni takdir sınırlarında uygulandığı tüm dosya kapsamından anlaşılmakla, sanık ile Cumhuriyet savcısının temyiz nedenleri yerinde görülmediğinden hükmün ONANMASINA, 28.06.2022 tarihinde Başkan vekili ... ve Üye ...'un karşı oyları ile oy birliğiyle karar verildi.

    KARŞI OY

    Dairemizin 28/06/2022 tarih 2022/3949 Es., 2022/13505 Kr. sayılı ilamındaki sayın çoğunluğun onama görüşüne aşağıda belirttiğim sebeplerle katılmıyoruz.
    Sayın çoğunlukla ortaya çıkan uyuşmazlık otel işletmecisi olan sanığın, suç tarihinde, başkası tarafından otele kalması için getirilen yabancı uyruklu bir bayanın (otele kabul edilip edilmemesi hususunda yanındaki şahısla aralarında çıkan tartışma sonucunda) pasaportunu yırtmak şeklindeki eyleminde resmi belgeyi bozma kastıyla hareket edip etmediği eyleminin mevcut haliyle TCK'nin 205/1. maddesindeki suçu oluşturup oluşturmadığı konusundadır.
    Somut olayda; yabancı uyruklu ... isimli bir bayanın otelde kalması için işletmecisi olan, sanık ...'a ... tarafından getirildiği, sanığın bayanı otele kabul etmek istemediği, bu yüzden getiren şahısla aralarında kavga çıktığı, bu kavgada sinirlenen sanığın, yabancı uyruklu bayanın pasaportunu öfkeyle yırttığı anlaşılmaktadır.
    5327 sayılı TCK'nun 205. maddesindeki "resmi belgeyi bozmak, yok etmek ya da gizlemek" suçunun oluşabilmesi için resmi bir belgenin içeriğindeki bilgilerin anlaşılmaz, kullanılamaz hale getirilmekle birlikte maddi varlığına dokunulmaksızın ondan faydalanma olanağının imkansız hale getirilmesi suretiyle bozulması veya belgenin maddi varlığına son verilerek yok edilmesi ya da belgenin bütünlüğüne dokunmaksızın hak sahibinin ondan yararlanmasını engelleyecek şekilde gizlenmesi gerekmektedir. Failin bir belgeyi ortadan kaldırmak, bozmak veya gizlemekle elde etmek istediği sonuç, hak sahibinin o belgeden yararlanmasını engellemekten ibarettir. Nitekim, belge ortadan kalkınca veya bozulunca bu yararlanma olanağı kalmayacağından failin elde etmek istediği sonuç da gerçekleşecektir. Gerçek belgenin aslı ortadan kaldırılarak veya bozularak sonuç elde edildiğinde suç da tamamlanmış olur. Belgenin bozulması, yok edilmesi veya gizlenmesinin amacı hak sahibinin suça konu belgeden yararlanmasının önlenmesidir. Diğer bir anlatımla anılan suç, hak sahibinin o belgeden yararlanmasını engellemek amacıyla kanıt değeri taşıyan belgelerin ortadan kaldırılması bozulması ya da gizlenmesi suretiyle oluşacaktır. Belge üzerinde tasarruf yetkisi bulunan bir kimsenin belgeyi bozması, yok etmesi veya gizlemesi halinde ise hak sahibinin suça konu belgeden yararlanmasının engellenmesi söz konusu olmadığından TCK'nun 205. maddesindeki suçta gerçekleşmeyecektir.
    Somut olayda otel işleten sanık ile ... arasında, mağdure ...'nın otele kayıt edilip edilmeyeceği hususunda aniden çıkan tartışma sırasında kızgınlıkla suça konu pasaportu yırttığı anlaşıldığından,sanığın resmi belgeyi bozma kastı ile hareket etmediği açık olup atılı suçun unsurları itibariyle oluşmadığı, eylemin bu hali ile mala zarar verme suçunu oluşturabileceği bu suçun takibinin de şikayete bağlı olup mağdurun şikayetten vazgeçmiş bulunması nedeniyle mahkumiyet hükmünün bozulması görüşünde olduğumuzdan sayın çoğunluğun onama görüşüne katılmıyoruz. 28/06/2022


    Hemen Ara