Esas No: 2021/2652
Karar No: 2022/1675
Karar Tarihi: 09.03.2022
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/2652 Esas 2022/1675 Karar Sayılı İlamı
11. Hukuk Dairesi 2021/2652 E. , 2022/1675 K.Özet:
Davalı şirket ile yapılan taşıma sözleşmesi kapsamında meydana gelen kaza sonucu davacı şirketin emtiasının hasar gördüğüne dair tazminat davasında, TCDD Taşımacılık A.Ş.'nin sorumlu olduğuna karar verilmişti. Ancak, davalı şirketin yaptığı karar düzeltme başvurusu sonucunda, davanın DDY Genel Müdürlüğü'nden ziyade TCDD Taşımacılık A.Ş. aleyhine görülmesi gerektiğine hükmedildi. Kararda, 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun'un Geçici 1. maddesinin (a) bendi uyarınca devredilen personel ile araç, gereç ve cihazların hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle birlikte şirkete devredilmiş sayılacağı, (b) bendi kapsamında da devredilen personel ile araç, gereç ve cihazlarla ilgili olarak TCDD'nin taraf olduğu işlem ve sözleşmelerde şirketin taraf olacağı, takiplerde şirketin kendiliğinden taraf sıfatı kazanacağı ve TCDD tarafından yapılan işlemler sebebiyle açılacak davaların da şirkete yöneltileceği düzenlendiği belirtildi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen davada Kayseri 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nce verilen 07.11.2019 gün ve 2018/344 - 2019/915 sayılı kararı onayan Daire'nin 30.11.2020 gün ve 2020/700 - 2020/5520 sayılı kararı aleyhinde davalı TCDD Taşımacılık A.Ş. vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş ve karar düzeltme dilekçesinin süresi içinde verildiği de anlaşılmış olmakla, dosya için düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra gereği konuşulup düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkili şirkete ait emtianın taşınması ile ilgili olarak davalı ...Ş. ile sözleşme yapıldığını, bu kapsamda davalının tedarik ettiği konteynere emtianın yüklenerek Mersin Limanı'na gönderildiğini, ancak emtianın limana varmadan meydana gelen kaza sonucu hasarlandığını, bu hasar nedeniyle davalı ...Ş'nin ve davalı TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün sorumlu bulunduklarını ileri sürerek 11.000.- USD karşılığı 19.800.-TL'nin fiil tarihinden itibaren ticari faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiş, talebini yargılama sırasında 27.230,68 TL olarak ıslah etmiştir.
Davalı TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü vekili davanın reddini istemiştir.
Davalı ...Ş. vekili, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, Dairemiz bozma ilamına uyularak yapılan yargılamaya göre; davalı ...Ş. hakkındaki davanın reddine, davalı TCDD Taşımacılık A. Ş. hakkındaki davanın kabulüne dair verilen karar davalı TCDD Taşımacılık A.Ş. vekilinin temyiz istemi üzerine Dairemizce onanmıştır.
Bu kez TCDD Taşımacılık A.Ş. vekili karar düzeltme isteminde bulunmuştur.
Dava, yolcu taşıma sözleşmesine dayalı tazminat istemine ilişkindir. Davanın devamı esnasında 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun 01.05.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve Yasa’da gösterilen TCDD Taşımacılık A.Ş. 17.06.2016 tarih 9099 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanarak tüzel kişilik kazanmıştır.
6461 sayılı Kanun’un “Devir Hükümleri” başlıklı geçici 1. maddesi (a) bendinde, Şirkete devredilecek personel ile cer, yük ve yolcu taşıma hizmetlerinde kullanılan çeken ve çekilen araçlarla, bunlarla ilgili her türlü diğer araç, gereç ve cihazların belirlenmesi ve personelin kadro ve pozisyonlarıyla, “araç, gereç ve cihazların ise hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle birlikte” şirkete devredilmiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Geçici 1. maddenin (b) bendinde de, (a) bendi kapsamında devredilen personel ile araç, gereç ve cihazlarla ilgili TCDD’ce taraf olunan işlem ve sözleşmelerde Şirketin taraf olacağı ve derdest dava ve takiplerde Şirketin kendiliğinden taraf sıfatı kazanacağı, yine “bu hususlarla ilgili olarak” TCDD tarafından yapılan iş ve işlemler sebebiyle açılacak davanın Şirkete yöneltileceği düzenlenmiş ise de; TCDD sorumluluğunda olan yük ve yolcu taşıma işlerinden kaynaklanan davalar için kanun metninde herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Bu durumda, yük ve yolcu taşıma işlerinden kaynaklanan davaların kendi mecrasında devam etmesi gerektiğinden, davalı TCDD Taşımacılık A.Ş. vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile mahkemece, davanın dava dilekçesinde davalı olarak gösterilen TCDD Genel Müdürlüğü’ne karşı görülmesi ve işbu davalı hakkında hüküm kurulması gerekirken, 31.08.2018 tarihli ara karar ile taraf değişiklikliğine gidilerek TCDD Taşımacılık A.Ş. nin davalı olarak kabulüyle aleyhine hüküm kurulması doğru olmadığından, Dairemizin 30.11.2020 tarih 2020/700 Esas 2020/5520 Karar sayılı onama ilamının kaldırılmasına, yerel mahkeme kararının bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı TCDD Taşımacılık A.Ş. vekilinin karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 30.11.2020 tarih 2020/700 Esas 2020/5520 Karar sayılı onama ilamının kaldırılmasına, yerel mahkeme kararının BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin, temyiz ilam ve karar düzeltme harcının karar düzeltme isteyen davalı TCDD Taşımacılık A.Ş.'ye iadesine, 09/03/2022 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY
Dava, taşıma sözleşmesine dayalı maddi tazminat istemine ilişkin olup, davanın devamı esnasında 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkındaki Kanun 01.05.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve yasada gösterilen TCDD Taşımacılık A.Ş. 17.06.2016 tarih 9099 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanarak tüzel kişilik kazanmıştır.
6461 sayılı Kanun’un “Devir Hükümleri” başlıklı geçici 1. maddesi (a) bendinde, davalı şirkete devredilecek personel ile cer, yük ve yolcu taşıma hizmetlerinde kullanılan çeken ve çekilen araçlarla, bunlarla ilgili her türlü diğer araç, gereç ve cihazların belirlenmesi ve personelin kadro ve pozisyonlarıyla, “araç, gereç ve cihazların ise hak, alacak, borç ve yükümlülükleriyle birlikte” şirkete devredilmiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Geçici 1. maddenin (b) bendinde de, (a) bendi kapsamında devredilen personel ile araç, gereç ve cihazlarla ilgili TCDD’ce taraf alınan işlem ve sözleşmelerde davalı şirketin taraf olacağı ve derdest dava ve takiplerde şirketin kendiliğinden taraf sıfatı kazanacağı, yine “bu hususlarla ilgili olarak” TCDD tarafından yapılan iş ve işlemler sebebiyle açılacak davanın şirkete yöneltileceği düzenlenmiştir.
13.03.2013 tarihinde açılan davada, husumet Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'ne yöneltilmiş olup, yargılama sırasında 6461 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle 6100 sayılı HMK 124/2 maddesi gereğince mahkemenin 31.08.2018 tarihli ara kararı ile taraf değişikliği yapılarak DDY Genel Müdürlüğü davalı konumundan çıkarılarak TCDD Taşımacılık A.Ş. aleyhine tesis edilmiştir.
Zararlandırıcı eylem, TCDD'ye ait iki makinistin alkollü olmaları ve ters makasa girmeleri sonucu gerçekleşmiş olup, 6461 sayılı Yasa hükümlerine göre sorumluluk Taşımacılık A.Ş.'ye aittir. 6461 sayılı Yasa'nın Geçici 1/b maddesi açık hükmü gereğince davaya Taşımacılık A.Ş. aleyhinde devam edilmesi ve hakkında hüküm tesisinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamaktadır.
Davacı Taşımacılık A.Ş.'nin karar düzeltme isteminin reddi yerine yazılı şekilde 6461 sayılı Yasa'nın Geçici 1/b maddesi hükümlerinin gözardı edilerek karar düzeltme isteminin kabulüne ve yerel mahkeme kararının bozulmasına ilişkin çoğunluk görüşüne karşıyız.