Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2013/1231 Esas 2013/4114 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1231
Karar No: 2013/4114
Karar Tarihi: 05.03.2013

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2013/1231 Esas 2013/4114 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Faktoring şirketinin ihtiyati haciz talebi üzerine mahkeme ihtiyati haciz kararı vermiş ancak faktoring şirketi bu karara itiraz etmiştir. Faktoring şirketlerinin sadece çeklere dayanarak ihtiyati haciz talebinde bulunamayacaklarını ve kambiyo senedine dayansa dahi alacaklarını fatura veya benzeri belgelerle ispat etmeleri gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme, itirazın İcra ve İflas Kanunu'nun 265. maddesi kapsamında olmadığı gerekçesiyle reddetmiştir. Ancak, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik'in hükmüne göre faktoring şirketlerinin kambiyo senetlerine dayalı olsa bile alacaklarını fatura veya benzeri belgelerle ispat etmeleri gerekmektedir. Dosyada böyle bir belge olmadığı için mahkemenin itirazı reddetmesi hatalı bulunmuştur. Kararda geçen kanun maddeleri İcra ve İflas Kanunu'nun 265. maddesi ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik'in 22/2 hükmüdür.
19. Hukuk Dairesi         2013/1231 E.  ,  2013/4114 K.
  • FAKTORİNG ŞİRKETİNİN KAMBİYO SENEDİNE DAYALI İHTİYATİ HACİZ TALEBİ
  • İCRA VE İFLAS KANUNU (İİK) (2004) Madde 265

"İçtihat Metni"

Taraflar arasındaki ihtiyati hacze itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda kararda yazılı nedenlerden dolayı itirazın reddine yönelik olarak verilen kararın süresi içinde muteriz vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -

İhtiyati haciz isteyen vekili, iki adet çeke istinaden ihtiyati haciz isteminde bulunmuş, talep uygun görülerek mahkemece ihtiyati haciz kararı verilmiştir.
İhtiyati hacze itiraz eden vekili faktoring şirketlerinin yalnız çeke dayanarak ihtiyati haciz isteminde bulunamayacaklarını, kambiyo senedine dayansa dahi alacaklı olduklarını fatura veya benzeri belgelere göre ispat etmeleri gerektiğini belirterek ihtiyati haczin kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, itirazın İİK.nun 265’inci maddesi kapsamında olmadığı gerekçesiyle reddine karar verilmiş, kararı muteriz vekili temyiz etmiştir.
10/10/2006 tarih ve 26315 sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan Finansal Kiralama, Faktoring Ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş Ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmeliğin 22/2 hükmü uyarınca “Birinci fıkrada belirtilen hususlara ilave olarak faktoring şirketleri kambiyo senetlerine dayalı olsa bile, bir mal veya hizmet satışından doğmuş veya doğacak fatura veya benzeri belgelerle tevsik edilemeyen alacakları satın alamazlar veya tahsilini üstlenemezler.” Bu hüküm nedeniyle ihtiyati haciz isteyen şirketin, bir mal veya hizmet satışından doğmuş veya doğacak fatura veya benzeri belgelerle tevsik edilen bir alacağı devraldığı konusunda mahkemede kanaat uyandıracak delilleri ibraz etmesi gerekir. Dosyada anılan Yönetmeliğin bu hükmüne uygun şekilde ibraz edilmiş fatura veya benzeri belgeler bulunmamaktadır. Mahkemece bu yön gözetilmeden yerinde olmayan gerekçelerle itirazın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle kararın BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 05.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Hemen Ara

    1x
Ses İşleme abakusyazilim.com.tr