Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/3608 Esas 2012/6712 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3608
Karar No: 2012/6712
Karar Tarihi: 15.11.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/3608 Esas 2012/6712 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacılar, davalı kooperatifin genel kurul kararlarının iptal edilmesini talep etmişlerdir. Mahkeme ise, davaların çoğunluğunu reddetmiştir. Ancak, davacıların başvurusunda 3. maddeye geçerli bir muhalefetlerinin olmadığı belirtilmesine rağmen, davacıların bu maddeye karşı muhalefet şerhi verdiği anlaşılmıştır. Bu nedenle, davacıların 3. maddenin iptali talebinin esası incelenerek sonuca varılması gerekmektedir. Kanun maddeleri ise Kooperatifler Kanunu'dur.
23. Hukuk Dairesi         2012/3608 E.  ,  2012/6712 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacılar tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacılar, davalı kooperatifin 19.04.2009 günü yapılan genel kurulunda yönetim kurulu raporu, bilanço ve gelir, gider farkı hesapları ile denetim kurulu raporunun okunması, görüşülmesi ve ayrı ayrı onaylanması hususundaki 3. maddenin, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ibra edilmesine ilişkin 4. maddesinin, yapılan ihalenin, inşaat sözleşmesinin ve yapılacak iş kalemlerinin ayrıntılı olarak genel kurula açıklanmasına ilişkin 5. maddesinin, ... İl Müdürlüğü"nün 15.02.2008 tarihli yazısının genel kurula açıklanması, görüşülüp karar bağlanmasına ilişkin 10. maddesinin, ibra edilmeyen eski yönetim kurulu üyeleri hakkında denetim kurulu tarafından mali sorumluluk davası açılmasının görüşülüp karara bağlanmasına ilişkin 11. maddesinin, on ortağın talebi ile gündeme eklenen 12. maddesinde alınan kararların Kooperatifler Kanunu ve anasözleşmeye aykırı olduğunu ileri sürerek, iptallerine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, genel kurulda alınan kararların, Kanuna, anasözleşme hükümlerine ve iyiniyet esaslarına uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre, iptali talep edilen genel kurul kararlarından 11. maddesine, davacılardan ..."nun muhalefet ettiği, diğer davacının muhalefetinin bulunmadığı, 3.maddeye yönelik olarak davacıların geçerli bir muhalefetinin olmadığı, iptali istenen diğer genel kurul kararlarının ise Kanuna, anasözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı olmadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacılar temyiz etmiştir.
    1) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına ve özellikle iptali istenen 5. maddede oylama yapılıp herhangi bir karar verilmediği gözetilerek, iptale konu bir kararın bulunmadığı gerekçesiyle istemin reddi gerekirken, bir karar alınmışçasına bu madde ile ilgili davanın reddi isabetsiz ise de, kararın sonucu itibariyle doğru olmasına göre, davacıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan ve 4, 5, 10, 11, ve 12 no"lu kararlara yönelik diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2) Dava, genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir. İptali istenen 3. maddeye davacıların geçerli bir muhalefetinin olmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiş ise de, genel kurulda bu maddeye ilişkin alınan karardan sonra davacıların muhalefet şerhine ilişkin yazılı dilekçe verdikleri ve bunun tutanak eki yapıldığı belirtildiğinden, davacıların bu maddeye muhalefet
    şerhi verdiği anlaşılmış olup, mahkemece bu madde yönünden uyuşmazlığının esası incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru değildir.
    SONUÇ :Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davacıların diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davacıların temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacılar yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 15.11.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Hemen Ara