Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/386 Esas 2022/3408 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/386
Karar No: 2022/3408
Karar Tarihi: 26.04.2022

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/386 Esas 2022/3408 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, Egebank A.Ş.'de açılan hesabına yatırılan 40.000 USD'nin para çekilmek istendiğinde hesapta olmadığı gerekçesiyle tahsilini talep ettiği davada, davalı TMSF'nin dosya yükümlülüğünü üstlenme nedeniyle alacağın sorumlusu olduğuna karar verildi. Ancak hüküm fıkrasında kimden tahsil edileceği belirtilmeyen ifade kullanıldığı için kararın tavzihen düzeltilmesi talep edildi. Mahkeme, TMSF'nin dahili davalı olmaması ve üstlenme nedeniyle alacağın sorumlusu olduğu gerekçesiyle tavzih yaparak kararı kısmen düzeltti. Ancak TMSF'nin tek taraflı işlemle üstlenme söz konusu olduğu için davacının alacağının sorumlusu kesin olarak TMSF olarak belirlendi. Bu nedenle karar temyiz edildi ve mahkeme kararı bozularak kararda düzeltme yapılması gerektiği belirtildi.
Bankacılık Kanunu'nun 107. maddesi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun borç üstlenme hakkına ilişkin düzenlemeleri içermektedir.
11. Hukuk Dairesi         2021/386 E.  ,  2022/3408 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada ... 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce bozmaya uyularak verilen 16.06.2020 tarih ve 2020/10 E. - 2020/75 K. sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili ve davalı ING Bank A.Ş. vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçeler, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, asıl ve birleşen davada, davalı ...Ş. çatısı altında birleştirilen Egebank A.Ş. ... Şubesinde müvekkili adına açılan hesaba 08.12.1999 günü 40.000 USD yatırıldığını, para çekilmek istendiğinde hesapta para olmadığı belirtilerek ödeme yapılmadığını, ihtarnamenin sonuçsuz kaldığını ileri sürerek, bu meblağın temerrüt faiziyle birlikte tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece asıl davanın kabulüne, birleştirilen davanın ise açılmamış sayılmasına dair verilen kararın davalı Oyakbank A.Ş. dosya yükümlülüğünü üstlenen sıfatıyla TMSF vekilince temyizi üzerine karar Dairemizce onanarak kesinleşmiştir.
    Davalı banka vekili, hüküm fıkrasının 2 nolu paragrafında, "Asıl davanın kabulü ile 40.000 ABD Doları'nın fiili ödeme günündeki Merkez Bankası'nın efektif satış kuru üzerinden Türk Lirası karşılığının davalıdan alınarak davacıya verilmesi" ifadesine yer verildiği, bu paragrafta davalının kim olduğunun açıkça zikredilmediğini, hükmedilen miktarın hangi davalıdan alınacağı hususunda tereddüte yol açıldığını ileri sürerek, kararın tavzihen düzeltilmesini istemiştir.
    Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılamada, gerek gerekçeli kararda gerekse Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin 2012/11233 Esas 2014/2471 Karar sayılı onama ilamında davacının alacağından sorumlu olan kurumun Oyakbank A.Ş. olduğunun açıkça vurgulandığı, her ne kadar gerekçeli karar başlığında Oyakbank A.Ş.'nin dahili davalı olarak gösterilmesi ve hüküm kısmında "davalı TMSF'nin harçtan muaf olduğundan" ibaresine yer verilerek kafa karışıklığına ve infazda tereddüte sebebiyet verilmiş ise de, mahkemece verilen kararda TMSF davalı olmadığı gibi, kanun yoluna başvuru hakkı tanınmasının onu davalı konumuna getirmeyeceği gerekçesiyle davacının tavzih talebinin kısmen kabulüne, mahkemenin 2011/448 esas 2012/64 karar sayılı ilamının 2. maddesindeki "davalıdan" ibaresinin "dahili davalıdan" olarak tavzihine karar verilmiştir.
    16.06.2020 tarihli ek karar, davacı vekili ve davalı ING Bank A.Ş. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, davacının bankaya yatırmış olduğu paranın tahsili istemine ilişkindir. Yargılamanın devamı aşamasında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Bankacılık Kanunu’nun 107. maddesi uyarınca, 26.12.2008 havale tarihli dilekçe ile borcu üstlendiğini bildirmiş, bundan sonra verilen mahkeme kararları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından temyiz edilmiştir. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun tek taraflı işlemle üstlenmeden dönmesi mümkün değildir. Davacı alacağının sorumlusu üstlenme nedeniyle TMSF’dur. Tavzihin bu şekilde yapılması gerekirken, kimden olduğu açıkça belirtilmeden dahili davalıdan denilip infazda tereddüte yol açacak şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekili ve davalı ING Bank A.Ş. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile 16.06.2020 tarihli ek kararın BOZULMASINA, ödedikleri peşin temyiz harcının istekleri halinde temyiz edenlere iadesine, 26/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara