Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/3737 Esas 2012/5972 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3737
Karar No: 2012/5972
Karar Tarihi: 12.10.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/3737 Esas 2012/5972 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bu mahkeme kararı, bir kooperatif genel kurulunun aldığı kararın iptal davasına ilişkindir. Davacılar, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ibra edilmemesi ve denetim kuruluna haklarında hukuki ve cezai işlemler yapmak için yetki verilmesine dair kararın geri çekilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek 30.05.2009 tarihli genel kurulun 9. maddesinde alınan kararların iptaline kararı talep etti. Mahkeme, önceki kararlarından vazgeçme hakkının kooperatif genel kuruluna ait olduğunu, ancak nisapların sağlanmadığı için kararın batıl olduğunu belirterek davanın kabulüne karar verdi. Ancak davalı ve müdahil vekillerinin temyiz itirazları sonucunda karar bozuldu. Kanun maddeleri ise Kooperatifler Kanunu'nun 51/1. maddesi ve kooperatifin ana sözleşmesinin 33. maddesi olarak belirtildi.
23. Hukuk Dairesi         2012/3737 E.  ,  2012/5972 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı ve müdahil vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacılar vekili, davalı kooperatifin 22.02.2009 tarihli genel kurulunda yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ibra edilmemelerine ve haklarında hukuki ve cezai girişimde bulunmak üzere denetim kuruluna yetki verilmesine karar verildiğini, ancak 30.05.2010 tarihli genel kurulda verilen bir önerge üzerine, ibra edilmeyen bu yönetim ve denetim kurulu üyelerinin durumu yeniden oylanarak, karar nisabı sağlanmadan, ibralarına ve haklarında devam eden sorumluluk davasının geri çekilmesine hukuka aykırı olarak karar verildiğini, bu konuda ancak mahkemece karar verilebileceğini ileri sürerek, 30.05.2009 tarihli genel kurulun 9. maddesinde alınan kararların iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ibraları ile ilgili kararların genel kurulun devredemeyeceği yetkilerinden olduğunu, bu yetkinin mahkemeye devredilemeyeceğini, kararın yasa ve anasözleşmede öngörülen çoğunlukla alındığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Müdahil davalı vekili, kararın yasada öngörülen toplantı ve karar nisaplarına uygun olarak alındığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre; kooperatif genel kurulunun müktesep hakları ihlal etmemek kaydıyla önceki kararlarından her zaman vazgeçebileceği ancak dava konusu genel kurul kararında yasa ve anasözleşmede belirtilen karar nisabının sağlanmadığı, bu bakımdan kararın batıl olduğu gerekçesiyle, davanın kabulü ile davalı kooperatifin 30.05.2010 tarihli genel kurulunda alınan 9 nolu kararın iptaline karar verilmiştir.
    Kararı, davalı ve müdahil vekilleri temyiz edilmiştir.
    Dava, kooperatif genel kurul kararının iptali istemine ilişkindir.
    Kooperatifler Kanunu"nun 51/1. maddesi uyarınca genel kurul kararlarında ve seçimlerde oyların yarıdan bir fazlasına itibar olunur. Davalı koopeartif ana sözleşmesinin 33. maddesine göre de genel kurulda kararlar, ortakların en az 1/4"nün hazır olması şartıyla oylama sırasındaki mevcudun yarıdan fazlasının oyu ile alınır. Toplantıya başlangıçta katılan ortakların, daha sonra toplantıyı terketmeleri, toplantı nisabını etkilememesi kaydı ile mümkündür. Ortakların toplantı sonuna kadar beklemelerini zorlayacak bir hukuki düzenleme de mevcut değildir. Bu durumda görüşme sırasında kalan üyelerin sayısı üzerinden
    nisap hesaplanmalıdır. Aksi halde, karar almak imkansız hale ve kooperatif çalışamaz duruma getirilmiş olur. Hukuki işlemi batıl kılacak yorum yerine, onu geçerli hale getirecek yorum tarzının tercih edilmesi çağdaş hukukta kabul gören yorum tarzıdır.
    30.05.2010 tarihli genel kurul tutanağının incelenmesinde, 100 ortaklı davalı kooperatifin 86 ortağının katılımı ile toplantının başladığı ve gündemin 9. maddesinin görüşülmesi sırasında, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin ibralarına ilişkin olarak 40 ortağın kabul, 30 ortağın red oyu kullandığı, yine aynı gündem maddesinde yer alan sorumluluk davasının geri çekilmesi konusunda 40 kabul ve 21 red oyu kullanıldığı ve ilgisi nedeniyle 8 ortağın bu oylamalara katılmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda, dava konusu 9. maddenin görüşülmesi esnasında, çekimser oy kullanıldığına ilişkin tutanakta bir kayıt da bulunmadığına göre, oy kullanma hakkına sahip 70 ortağın salonda hazır bulunduğu ve kararların 40 kabul oyuyla alınmış olmasına göre de yasada ve anasözleşmede öngörülen toplantı ve karar nisabının sağlanmış olduğu gözetilerek, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde, yanılgılı gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı ve müdahil vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davalı ve müdahil yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 12.10.2012 tarihinde oybirligi ile karar verildi.







    Hemen Ara