Esas No: 2012/5387
Karar No: 2012/5947
Karar Tarihi: 12.10.2012
Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/5387 Esas 2012/5947 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Davacılar vekili, müvekkilinin davalı kooperatif üyeliğinden haksız olarak ihraç edildiğini ileri sürerek, ihraca ilişkin davalı kooperatif yönetim kurulunun 01.12.2007 tarih ve 37 sayılı kararı ile 29.06.2008 tarihli genel kurulun 7 numaralı kararının iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma ve dosya kapsamına göre; ödeme ihtarları usule aykırı olduğu halde yönetim kurulunun verdiği ihraç kararına karşı üç aylık hak düşürücü süre içerisinde dava açılmadığı için davacının ortaklık sıfatını kaybettiği, sonrasında genel kurulun verdiği ihraç kararının ek dava hakkı vermeyeceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava, kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali istemine ilişkindir. Anasözleşmenin 23/4. maddesinde, yönetim kurulu tarafından verilen ortaklıktan çıkarma kararlarına itirazların incelenip, karara bağlanması genel kurulun görevleri arasında sayılmıştır. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 16/3. ve anasözleşmenin 14/2. maddeleri hükümlerine göre, yönetim kurulunun ihraç kararına karşı genel kurula itiraz edilmiş ise, artık yönetim kurulunun ihraç kararına karşı iptal davası açılamaz. Dava, genel kurul kararına karşı ve tebliğinden itibaren üç ay içinde açılmalıdır. Zira, aynı hükümde, itiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı iptal davası hakkının saklı olduğu hüküm altına alınmıştır.
Somut olayda, davacının 01.12.2007 tarihli yönetim kurulu kararıyla ihraç edildiği, bu kararın yazı ile davacıya 13.12.2007 tarihinde bildirildiği, bu bildirimden sonra yapılan 29.06.2008 tarihli genel kurulda ihracın kendiliğinden görüşülerek ihraçların kabulüne dair şahsi nitelikte kararların alındığı, davacının ilk ihraç kararının bildiriminden itibaren üç aylık sürenin geçmesinden sonra; ancak genel kurul ihraç kararından itibaren ise üç aylık süre dolmadan eldeki davayı açtığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, genel kurul, davacının itirazı olmasa da ihraç kararını gündemine alıp karara bağladığına göre, artık itirazın yapılmadığına ya da geç yapıldığına bakılmaksızın, davanın genel kurul kararının tebliğinden itibaren süresinde açıldığının kabulü ile davanın esasına girilerek, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 12.10.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.