Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2022/7573 Esas 2022/18763 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
11. Ceza Dairesi
Esas No: 2022/7573
Karar No: 2022/18763
Karar Tarihi: 09.11.2022

Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2022/7573 Esas 2022/18763 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, nitelikli hırsızlık suçundan yargılanan sanığın beraat kararına yapılan temyiz başvurusunu değerlendirdi. Temyiz başvurularının hükümdeki hukuka aykırılık nedenine dayanması gerektiğine ve temyiz edenin bu nedeni belirtmesi gerektiğine değinildi. Dosya ve duruşma tutanakları incelendi, diğer temyiz itirazları yerinde görülmedi. Ancak sanığın hırsızlığa teşebbüs ettiği sabit olmasına rağmen mahkumiyet yerine beraat kararı verilmesi nedeniyle hüküm BOZULDU. 5271 sayılı CMK'nın 283/1. maddesi gereğince ceza miktarı yönünden sanığın kazanılmış hakkının gözetilmesine ve kararın Bölge Adliye Mahkemesine iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildi.
Kanun maddeleri:
- CMK'nın 288. maddesi: Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.
- CMK'nın 294. maddesi: Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.
- CMK'nın 301. maddesi: Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.
6. Ceza Dairesi         2021/19133 E.  ,  2022/15857 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
    SUÇ : Nitelikli hırsızlık
    HÜKÜM : Beraat

    Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    5271 sayılı CMK'nın 288. maddesinin ''Temyiz, ancak hükmün hukuka aykırı olması nedenine dayanır. Bir hukuk kuralının uygulanmaması veya yanlış uygulanması hukuka aykırılıktır.'', aynı Kanunun 294. maddesinin ''Temyiz eden, hükmün neden dolayı bozulmasını istediğini temyiz başvurusunda göstermek zorundadır. Temyiz sebebi ancak hükmün hukuki yönüne ilişkin olabilir.'' ve aynı Kanunun 301. maddesinin ''Yargıtay, yalnız temyiz başvurusunda belirtilen hususlar ile temyiz istemi usule ilişkin noksanlardan kaynaklanmışsa, temyiz başvurusunda bunu belirten olaylar hakkında incelemeler yapar.'' şeklinde düzenlendiği de gözetilerek yapılan incelemede;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdiri ile Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararına göre; diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Oluşa ve dosya içeriğine göre; müştekiye ait zemin katta bulunan ve tadilat yapılmakta olan daireye sanığın pencereden girdiğini gören kolluk görevlilerinin şüphe üzerine apartman bahçesinden sanığı takip ettikleri, görevli memurları fark eden sanığın evin arka kısmına doğru giderek oda penceresinden atlayıp kaçmak istediği sırada yakalandığının anlaşılması karşısında; sanığın hırsızlığa teşebbüs suçunu işlediği sabit olmasına rağmen mahkumiyeti yerine yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile yazılı şekilde beraatine karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısının temyiz istemi bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 5271 sayılı CMK'nın 283/1. maddesi gereğince ceza miktarı yönünden sanığın kazanılmış hakkının gözetilmesine, kararın Bölge Adliye Mahkemesine iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 09.11.2022 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara