Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/1771 Esas 2012/5500 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1771
Karar No: 2012/5500
Karar Tarihi: 27.09.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/1771 Esas 2012/5500 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, davalı kooperatif tarafından üyelikten ihraç edildiğini ve bu kararın iptalini talep etti. Davalı ise davacının borçlarını ödemediği için ihraç edildiğini ve bu kararın hukuka uygun olduğunu savundu. Mahkeme ise ihtarnamelerin hukuka uygun olduğunu, üyelikten ihraç kararının kesinleşene kadar üyelik hak ve yükümlülüğünün devam ettiğini ve davalının eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiğinin ispat edilemediğini belirterek davayı reddetti. Ancak, davacı tarafın temyiz itirazları sonucu kararın bozulmasına ve genel kurulun iptali için açılan davada alınacak sonuca göre yeni bir karar verilmesine karar verildi.
Kanun Maddeleri:
- 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 27. maddesi (ihtarnamelerin şekli)
- 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 23. maddesi (eşitlik ilkesi)
23. Hukuk Dairesi         2011/1771 E.  ,  2012/5500 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi olup, davalı kooperatif tarafından müvekkilinin parasal yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle, birinci ve ikinci ihtarnameler keşide edilip, müvekkilinin üyelikten ihraç edildiğini, oysa ki keşide edilen ihtarnamelerin 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 27. maddesine aykırı olduğunu, ayrıca müvekkilinin davalıya herhangi bir borcu da bulunmadığını, 28.06.2009 tarihli genel kurulun iptali için dava açıldığını, müvekkilinin davalıya aidatları ödemeye devam ettiğini, davalı kooperatifin Kooperatifler Kanunu"nun 23. maddesine aykırı olarak eşitlik ilkesini ihlal ettiğini ileri sürerek, müvekkili hakkında alınan ihraç kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, davacının müvekkili kooperatifin üyesi olup, genel kurul kararı uyarınca ödenmeyen borçların tahsili için davacıya ihtarnameler keşide edildiği, ihtarnamelerin hukuka uygun olduğunu, davacının ihtarlara rağmen ödeme yapmadığını, bu nedenle de 27.02.2010 tarih 219 sayılı karar ile üyelikten ihraç edildiğini, davanın haksız açıldığını savunarak, reddini istemiştir.
    Mahkemece; iddia, savunma, bilirkişi kurulu raporu ve tüm dosya içeriğine göre; davacının davalı kooperatifin üyesi olduğu, davalı kooperatifçe aidat borcuna ilişkin olarak gönderilen birinci ihtarname tarihi itibariyle davacının 6.095,00 TL borcu olduğu, ancak davalının 6.127,00 TL talepte bulunduğu ilk ihtarnameden sonra davacının 300,00 TL ödeme yapması nedeni ile borcun azaldığı davalının ikinci ihtarda ödenen bedeli tenkis edip, davacıdan 5.827,00 TL talep ettiği, davalı kooperatifin her iki ihtarda davacıdan 32,00 TL fazla talepte bulunduğu, ihtarnamelerin Tebligat Kanunu ve Tebligat Tüzüğüne uygun olarak tebliğ edildiği, davalı kooperatifin, davacıyı ihraç ettikten sonra yapılan ödemelerin kabulünün ihraç kararından dönüldüğü ve üyelik sıfatının benimsendiği anlamına gelmeyeceği, zira ihraç kararının kesinleşmesine kadar üyelik hak ve yükümlülüğünün devam ettiği, davalı kooperatifin üyeler arasında eşitlik ilkesine aykırı hareket ettiğinin ispat edilemediği gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptaline ilişkindir. Davalı kooperatif vekili savunmasında 28.06.2009 tarihli genel kurulda alınan kararlar uyarınca davacının müvekkiline borcu olduğu ve borcun ödenmemesi üzerine ihraç kararının alındığını ifade etmiştir.
    Davalı kooperatifin, adı geçen 28.06.2009 tarihli genel kurulun iptali için dava açıldığı ve davanın halen ... 2. Asliye Ticaret Mahkemesi"nin 2011/762 Esas sayılı dosyasında bilirkişiden rapor alındığı ve davanın halen derdest olduğu anlaşılmıştır.
    Bu durumda, genel kurulun iptaline ilişkin davanın somut olayı doğrudan ilgilendireceği ve davanın taraflarını bağlayıcı olacağı kuşkusuzdur. Hal böyle olunca mahkemece genel kurulun iptaline ilişkin davanın neticesi beklenerek, tüm deliller birlikte değerlendirilip, uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulmasında isabet görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 27.09.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara