Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/1379 Esas 2012/4501 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1379
Karar No: 2012/4501
Karar Tarihi: 29.06.2012

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2012/1379 Esas 2012/4501 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, davalı kooperatifin üyesi olarak bir yazlık konut tahsis edildiğini ancak konutun eğilmesi nedeniyle oturulamaz hale geldiğini ve düzeltilmesinin mümkün olmadığını belirtiyor. Davacı, konutun yenilenemeyecek durumda olduğunu ve kooperatifin yeniden konut tahsis etmesi gerektiğini veya uğradığı zararlar için tazminat ödemesi talep ediyor. Mahkeme, davacının talebini kabul ederek, davalı kooperatifin 80.000 TL tazminat ödemesine karar veriyor. Ancak, davalı vekili kararı temyiz ederek, yetki hususunun gözetilmediğini belirtiyor. Mahkeme, kooperatif merkezinin bulunduğu yer mahkemesinin uyuşmazlıklara bakmaya yetkili olduğunu ve kamu düzenine ilişkin yetki hususunun her aşamada dikkate alınması gerektiğini belirterek, hükmü davalı yararına bozuyor. Kararda, HUMK'nun 17/2 ve HMK'nun 14/2 maddelerine göre kooperatif ile ortak arasındaki uyuşmazlıklara bakmaya yetkili mahkeme kooperatif merkezinin bulunduğu yer mahkemesidir ve TMK'nun 51. maddesi uyarınca muamelelerin yürütüldüğü yer ikametgah veya anasözleşmede belirtilen yerdir.
23. Hukuk Dairesi         2012/1379 E.  ,  2012/4501 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, davacının, davalı kooperatifin üyesi olduğunu, davacıya yazlık konutlardan bir numaralı konutun tahsis edildiğini, ancak söz konusu yazlık konutun eğilmesi nedeniyle oturulabilir durumda olmadığını, oturulabilir duruma getirilmesinin de mümkün olmadığının mahkeme aracılığıyla tespit ettirildiğini, bu durumun ihtarname ile aracılığıyla kooperatife bildirildiği halde herhangi bir çözüm önerisi sunulmadığını, 16.06.2009 tarihinde yapılan genel kurul gündemine de alınmadığını, davalı kooperatifçe, diğer üyeler gibi davacıya da oturulmaya uygun ve sağlam bir konut tahsis etmesi gerektiğini, konutun oturulamaz durumda olmasının yanı sıra, çevre düzenlemesinde ve iç yapıda da bir çok eksiğin bulunduğunu, sağlam bir konut tahsisi, bu mümkün olmadığı takdirde davacının uğradığı zararlar için fazlaya dair hakları saklı kalmak üzere 80.000,00 TL tazminatın tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, herhangi bir savunmada bulunmamıştır.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, davacıya tahsis olunan konutun duvarlarında çatlaklar oluştuğu, binanın, ön tarafa doğru kısmen eğik olduğu ve kimsenin oturmadığı, konutunyenilenmesinin mümkün olmadığı, yapı hasarlarının giderilmesinin oldukça pahalı ve imkansız olması nedeniyle yıkılmasının daha ekonomik olacağı gerekçesiyle, 80.000,00 TL tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, daire tahsisi, bu mümkün olmaz ise tazminatın tahsili istemine ilişkindir.
    1) HUMK"nun 17/2.(HMK"nun 14/2.) maddesi uyarınca kooperatif ile ortağı arasındaki uyuşmazlıklara bakmaya yetkili mahkeme kooperatif merkezinin bulunduğu yer mahkemesidir. Bu yetki kesin ve kamu düzenine ilişkindir ve yargılamanın her aşamasında re"sen dikkate alınmak gerekir. TMK"nun 51. maddesine göre hükmü şahsın ikametgahı, anasözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça muamelelerinin yürütüldüğü yerdir. Bu durumda, mahkemece davalı kooperatifin anasözleşmesi ve ticaret sicil kayıtları getirilerek, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, dava tarihindeki kooperatif muamele merkezi duraksamaya yer vermeycek şekilde belirlenerek, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, kamu düzenine ilişkin yetki hususu gözetilmeden işin esasına girilerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmamıştır.
    2) Bozma nedenine göre, davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davalı yararına BOZULMASINA, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itirbaren 15 gün içerisnde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 29.06.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara