Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/295 Esas 2015/202 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
21. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/295
Karar No: 2015/202
Karar Tarihi: 15.04.2015

Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2015/295 Esas 2015/202 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme kararında, \"resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak\" suçunun oluşabilmesi için, kişinin açıklamaları üzerine oluşturulan resmi belgenin, bu beyanın doğruluğunu ispat edici bir güce sahip olması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, sanık ve başka bir kişi çalınmayan bir araçla ilgili çalıntı ihbarında bulundukları ancak ifadelerinde çelişkili beyanlar verdikleri ve daha sonra sanığın aracın çalınmadığını itiraf ettiği ifade edilmiştir. Mahkeme, \"resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak\" suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı ancak eylemin \"suç uydurma\" suçunu oluşturabileceği sonucuna varmıştır. Bu nedenle, hüküm bozulmuştur. Kararda, suçun yer aldığı kanun maddesi olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 206. maddesi gösterilmiştir.
21. Ceza Dairesi         2015/295 E.  ,  2015/202 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    5237 sayılı TCK"nun 206. maddesinde düzenlenen ve doktrinde "fikri sahtecilik" olarak adlandırılan "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak" suçunun oluşabilmesi için, kişinin açıklamaları üzerine oluşturulan resmi belgenin, bu beyanın doğruluğunu ispat edici bir güce sahip olması gereklidir. Beyanı alan memur bu beyanın doğruluğunu araştırıp tahkik etmek ve daha sonra edindiği kanaata göre resmi belgeyi düzenlemek durumunda ise, bir başka ifade ile resmi belge sadece kişinin (sanığın) beyanına göre değil de memur tarafından yapılacak inceleme sonucuna göre meydana getirilmekte ise bu maddede tanımlanan suç oluşmayacaktır.
    Yukarıdaki açıklamalar ışığında, somut olaya gelince, 07.08.2007 tarihinde sanık ... ve hakkında temyiz incelemesi yapılmayan sanık ..."in..."e ait araç çalınmadığı halde kasko bedelini almak amacıyla çalıntı ihbarında bulunmak üzere birlikte müracaat için karakola gittikleri, ifadelerinde çelişkili beyanlar vermeleri üzerine müracaatçıların iki ayrı odaya alınarak yeniden ifadelerinin alındığı, bu hususta henüz bir tutanak düzenlenmeden ve işlem yapılmadan evvel..."in aracın çalınmadığını itiraf ettiğinin anlaşılması karşısında; yüklenen "resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunmak" suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı ancak eylemin "suç uydurma" suçunu oluşturabileceği karar yerinde değerlendirilmeden, yazılı şekilde karar verilmesi,
    Yasaya aykırı olup sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün tebliğnamedeki istem gibi BOZULMASINA, 15.04.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara