Esas No: 2021/1362
Karar No: 2022/6905
Karar Tarihi: 12.10.2022
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2021/1362 Esas 2022/6905 Karar Sayılı İlamı
11. Hukuk Dairesi 2021/1362 E. , 2022/6905 K."İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ (ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ SIFATIYLA)
TÜRK MİLLETİ ADINA
Taraflar arasında görülen davada Çorlu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 05.02.2020 tarih ve 2019/89 E. - 2020/38 K. sayılı kararın duruşmalı olarak Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, duruşma için belirlenen 11.10.2022 günü hazır bulunan davacı vekili Av. ... ile davalı vekili Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, davalının müvekkil şirkette PP Dolum Operatörü olarak çalıştığını, pozisyonu nedeniyle Rekabet Yasağı ve Sır Saklama Yükümlülüğüne İlişkin Sözleşme aktedildiğini, sözleşmede cezai yaptırımlar ve tazminatlar yer aldığını, davalının hizmet sözleşmesini haklı bir sebep yokken 05.02.2014 tarihinde istifa suretiyle sona erdirdiğini ve davacı ile aynı iş kolunda çalışan rakip firma olan Laurus İlaç San. ve Tic. A.Ş.’nde çalışmaya başladığını ve sözleşmede düzenlenen rekabet yasağı hükmüne aykırı davrandığını, davalının müvekkilinin tüm müşteri portföyüne, firmanın izlediği kalite politikası, üretim sırları, satış, satın alma, üretim geliştirme, maliyet düşürme ve benzeri tüm sınai ve ticari sırlarına vakıf olduğunu ileri sürerek sözleşmede öngörülen cezai şartın ve ayrıca oluşan zarar nedeniyle tazminatın ödenmesine karar verilmesi gerektiğini ileri sürerek 50.000.-TL nin tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı, davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre; davalının davacı şirketin fabrikasında operatör olarak çalıştığı ve serum dolumu yapan makinanın tam otomatik olarak çalıştığı, davalının serum ile ilgili formulasyona herhangi bir katkısının bulunmadığı üretim esnasında makineye herhangi bir şekilde elle müdahelenin söz konusu olmadığı, makinanın çalışması, çalışma sırasında makinaya bir müdahale gerektiğinde üretim birimi operatörünün müdahaleye yönelik teknik bilgi ve beceriye sahip olması gerekeceği ancak bu müdahalelerin sır niteliğinde bir iş olmayacağı, işçinin işinde zamanla kazanmış olduğu ve kendisinin ayrılmaz bir parçası haline gelen mesleki bilgiler ve tecrübeler sır kapsamında değerlendirilmeyeceği, hüsnüniyet kurallarına aykırı bir şekilde elde edilen veya öğrenilen bir bilgi bulunmadığı gibi bunlardan haksız yere faydalanıldığı ve zarar oluştuğuna dair kanıt olmadığı, davalının görev tanımlaması ile yaptığı işin türü ve niteliği itibariyle işyerindeki gizli bilgilere vakıf olabilecek bir pozisyonunun ve çalışmasının bulunmadığı gibi bunları belirleme yada değiştirme olanağının da bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, takdir olunan 8.400,00 TL duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak, davalıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 26,30 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, 12/10/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.