Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/6211 Esas 2015/8853 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/6211
Karar No: 2015/8853
Karar Tarihi: 05.11.2015

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/6211 Esas 2015/8853 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen bir hırsızlık davasında, sanığın müşteri olarak girdiği marketten 24.30 TL değerinde iki adet kaşar peyniri çalarak suç işlediği tespit edilmiştir. Mahkeme, sanığın suçunu kabul ettiği ve cezasını çekeceği şeklinde hüküm vermiştir. Ancak, yapılacak indirim ve cezanın infazı ile ilgili konularda hata yapıldığı için karar temyiz edilmiştir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 145. maddesi, hırsızlık suçunun konusunu oluşturan değerin az olmasını temel alır ve ceza verme konusunda hâkime takdir hakkı tanır. Değer azlığı nedeniyle ceza verilmeyecekse, suçun işleniş şekli ve özellikleri gibi diğer faktörler de dikkate alınmalıdır. Ayrıca, TCK'nın 62. maddesi, sanığın suçu itiraf etmesi durumunda uygulanabilir. Son olarak, sanığın mahkûmiyeti sonrasında bazı haklarının yoksun bırakılması gerektiği belirtilmiştir.
17. Ceza Dairesi         2015/6211 E.  ,  2015/8853 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-5237 sayılı TCK"nın 61/1. maddesine göre malın değerinin az ya da çok olması, cezanın temel cezanın belirlenmesinde alt sınırdan uzaklaşmak için bir kriter olup, hırsızlık suçuna konu malın değerinin az olmasının TCK"nın 145. maddesinde ayrı olarak düzenlenmesi, kanunkoyucunun hırsızlık suçunda malın değerinin az olmasına verdiği önemi göstermektedir.
    Y.C.G.K."nın 15.12.2009 günlü, 6/242-291 Esas ve Karar sayılı içtihadında belirtildiği üzere, "...daha çoğunu alabilme olanağı varken yalnızca gereksinimi kadar ve değer olarak az olan şeyi alma" görüşünün, TCK"nın 145. madde uygulamasında bütünüyle reddedilmesi mümkün değil ise de, maddenin, yalnızca bu tanımlamayla sınırlandırılması da olanaklı değildir. 145. maddenin gerek ilk şekli, gerekse değiştirilmiş biçimi; ortak tanımlama ile, hırsızlık suçunun konusunu oluşturan değerin az olmasını temel almaktadır.
    TCK"nın 145. maddesine göre, faile verilen cezada indirim yapılabilmesi için  malın değerinin az olması yeterli olup, hâkim indirim oranını TCK"nın 3. maddesinde öngörüldüğü üzere “işlenilen fiilin ağırlığıyla orantılı” olacak şekilde saptamalıdır.
    Değer azlığı nedeniyle ceza vermekten vazgeçme kararı verilecek ise; malın değerinin azlığı yanında “suçun işleniş şekli ve özellikleri” de dikkate alınmalıdır. TCK"nın 145. maddesinin uygulanmasında hâkime takdir hakkı tanınmış olup, hâkim takdir hakkını kullanırken keyfiliğe kaçmadan, her somut olaya uygun, yasal ve yeterli gerekçe göstermek suretiyle uygulama yapmalıdır.
    Somut olayda ise; sanığın müşteri olarak girdiği marketten iki adet 750 gramlık toplam değeri 24,30 TL olan kaşar peyniri para ödemeden dışarı çıkarmak suretiyle çalma eyleminden ötürü sanık hakkında, suçun işleniş şekli ve özellikleri itibariyle ceza vermekten vazgeçilemeyecek ise de, hırsızlık konusunu oluşturan malın değerinin az olması nedeniyle TCK"nın 145. maddesi gereğince verilen cezadan belirlenecek oranda indirim yapılması gerektiğinin gözetilmemesi,
    2-Soruşturma aşamasında başka bir suç nedeniyle yakalandığında müştekiye karşı işlediği suçu itiraf ederek ikrarıyla suçun ortaya çıkmasını sağlayan sanık hakkında TCK"nın 62. maddesinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi,
    3-Kasten işlemiş olduğu suç dolayısıyla hapis cezasıyla mahkûmiyetin yasal sonucu olarak sanığın, 5237 sayılı TCK’nın 53/1. maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) bentlerinde yazılı haklardan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca cezanın infazı tamamlanıncaya kadar, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise anılan maddenin 3. fıkrası uyarınca mahkûm olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun bırakılmasına karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz nedeni bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, 05.11.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara