Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/3315 Esas 2011/2553 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/3315
Karar No: 2011/2553
Karar Tarihi: 13.12.2011

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/3315 Esas 2011/2553 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Şikayetçi, borçlunun taşınmazının satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde müvekkilinin alacaklı olduğu dosyadan konulan ihtiyati haczin, şikayet olunan banka dosyasındaki kesin hacizden önce olmasına rağmen pay verilmediğini ileri sürerek sıra cetvelinin iptalini talep etmiştir. Şikayet olunan banka vekili ise şikayetçinin takibinin İcra ve İflas Kanunu'nun 100. maddesi şartlarını taşımadığını savunarak şikayetin reddini istemiştir. Mahkeme, şikayet olunanların alacaklı olduğu dosyalardaki ihtiyati hacizlerin kesinleşmesinin, şikayetçinin haczinin kesinleşmesinden önce olduğunu ve şikayetçinin şartları taşımadığı gerekçesiyle şikayetin reddine karar vermiştir. Kısacası, şikayet reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri: İcra ve İflas Kanunu'nun 100. ve İİK'nun 366. maddeleri.
(Kapatılan)23. Hukuk Dairesi         2011/3315 E.  ,  2011/2553 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki sıra cetveline şikayet davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı şikayetin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde şikayetçi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    -K A R A R-

    Şikâyetçi vekili, borçluya ait taşınmazın satışından sonra düzenlenen sıra cetvelinde, müvekkilinin alacaklı olduğu dosyadan konulan haczin, şikayet olunan banka dosyasındaki hacizden önce olmasına rağmen pay verilmediğini, satış bedelinin birinci ve üçüncü sırada yer alan alacaklılar arasında paylaştırılması gerektiğini ileri sürerek, sıra cetvelinin iptalini talep ve dava etmiştir.
    Şikâyet olunan banka vekili, şikayetçinin haczinin ihtiyati haciz olup, kesinleşme tarihinin müvekkilinin alacaklı olduğu dosyadan konulan kesin haciz tarihinden sonraya rastladığını ve şikayetçinin takibinin İcra ve İflâs Kanunu" nun 100 üncü maddede gösterilen şartları taşımadığını savunarak, şikâyetin reddini istemiştir.
    Diğer şikayet olunan vekili, müvekkilinin sırasına itiraz bulunmadığını savunarak, şikayetin reddini istemiştir.
    İcra mahkemesince, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre, şikayet olunanların alacaklı olduğu dosyalardaki ihtiyati hacizlerin kesinleşmesinin, şikayetçinin haczinin kesinleşmesinden önce olduğu, şikayetçinin İcra ve İflas Kanunu’ nun 100’ ncü maddesi şartlarını da haiz olmadığı gerekçesiyle şikayetin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, şikayetçi vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, şikayetçi vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, şikayetçi vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan İcra Mahkemesi kararının İİK’ nun 366. maddesi uyarınca ONANMASINA, 13.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Hemen Ara