(Kapatılan)23. Hukuk Dairesi 2011/1915 E. , 2011/2441 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki birleştirilen kooperatif üyeliğinden ihraç kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı her iki davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı ve birleşen davanın davalısı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı vekili Av. ... gelmiş diğer taraftan kimse gelmemiş olduğundan onun yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Asıl davada davacı ... vekili, müvekkilinin davalı kooperatifin üyesi iken yönetim kurulunun 24.09.2007 gün ve 9 sayılı kararı ile üyelikten çıkarıldığını, oysa ki müvekkilinin üzerine düşen tüm edimleri yerine getirdiğini, ayrıca genel kurul tarafından, yönetim kuruluna bu konuda bir yetki verilmediğini, davalı kooperatif yönetim kurulu kararının hukuka aykırı olduğunu ileri sürerek, dava konusu kararın iptali ile müvekkilinin üyeliğinin tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Birleşen davada davacı ... vekili, davalı kooperatif yönetim kurulu tarafından 24.09.2007 gün ve 10 sayılı karar ile müvekkilinin üyelikten ihracına ilişkin alınan kararın iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı kooperatif vekili, yönetim kurulunun aldığı ihraç kararlarının doğru ve hukuka uygun olduğunu, zira davacıların müvekkili kooperatife borçlu olduklarını, bu borcun ödenmemesi üzerine yasal prosedür uygulanarak dava konusu ihraç kararlarının alındığını savunarak, her iki davanın reddini istemişlerdir.
Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporu ve tüm dosya içeriğine göre, her iki davacısının davalı kooperatifin üyesi oldukları ve tüm parasal yükümlülüklerini yerine getirdikleri, ancak buna rağmen davalı kooperatif yönetim kurulunun dava konusu 24.09.2007 gün ve 9 ile 10 sayılı kararlarıyla üyelikten ihraç edildikleri, alınan bu kararların hukuka aykırı olup, yasal dayanağının bulunmadığı gerekçesiyle, asıl ve birleşen davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, her iki davada davalı vekili temyiz etmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, asıl ve birleşen davada davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, asıl ve birleşen davada davalı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, 08.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.