Esas No: 2011/802
Karar No: 2011/2407
Karar Tarihi: 07.12.2011
Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2011/802 Esas 2011/2407 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki sıra cetveline şikayet davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı şikayetin reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde şikayetçi vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-K A R A R-
Şikayetçi vekili, şikayet dışı borçlu hakkında yaptıkları icra takibi kapsamında borçlunun marka haklarına haciz konulduğunu, aynı markalara şikayet olunanların alacaklı oldukları başka bir icra takipleri kapsamında da haciz konulduğunu, satış bedelinin sıra cetvelindeki ilk beş sıradaki alacaklılara ödenmesine karar verildiğini, ancak satış isteme süresini geçirmiş olan ilk dört sıradaki alacaklıları da kapsayacak şekilde sıra cetveli düzenlenmesinin doğru olmadığını ileri sürerek, sıra cetvelinin iptaline ve şikayet olunanlara ayrılan miktarın müvekkiline ödenmesine karar verilmesini istemiştir.
Şikayet olunan ... ve diğerleri vekili, şikayetin süresinde yapılmadığını ve doğru olmadığını ileri sürerek reddine; diğer şikayet olunan Mevlüde vekili de şikayetin doğru olmadığını ileri sürerek reddine karar verilmesini istemişlerdir.
Mahkemece, iddia, savunma, toplanan kanıtlar ve tüm dosya kapsamına göre, şikayetin yedi günlük sürede yapılmadığı gerekçesiyle reddine karar verilmiştir.
Kararı, şikayetçi vekili temyiz etmiştir.
Talep, sıra cetvelinin iptali ve sıra cetvelinde şikayet olunanlara ayrılmış olan miktarın şikayetçiye ödenmesi istemine ilişkindir.
Sıra cetveline yönelik itirazlar sıra cetvelinin tebliğinden (İİK. 141. m.) itibaren yedi gün içinde yapılır (İİK. 142. m.). 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’nun 2. maddesinde resmi ve dini bayram günleriyle yılbaşı gününün genel tatil günleri olduğu açıklanmıştır. Buna göre genel tatil günleri, 1 Ocak, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos günleri ile Arife günü saat 13.00"da başlanan 3.5 günlük Ramazan Bayramı ve Arife günü saat 13.00"de başlayan 4.5 günlük Kurban Bayramı günlerinden oluşur. Somut olayda, sıra cetveli şikayetçi vekiline 12.11.2010 günü tebliğ edilmiş, şikayet başvurusu ise 22.11.2010 günü yapılmıştır. Yedi günlük şikayet süresinin son günü olan 19.11.2010 Cuma günü kurban bayramının dördüncü günü olup resmi tatile tesadüf etmektedir. İcra ve İflas Kanunu’nun 19. maddesinin ikinci fıkrası gereğince bu tarihi takip eden ilk iş günü olan 22.11.2010 tarihinde yapılan şikayet başvurusu süresindedir. Bu durumda mahkemece şikayetin esasına girilerek, tarafların delillerinin toplanmasından sonra sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken süre geçtiğinden bahisle şikayetin reddine karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, şikayetçi vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, şikayetçi yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 07.12.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.