Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/6338 Esas 2015/8563 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/6338
Karar No: 2015/8563
Karar Tarihi: 03.11.2015

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/6338 Esas 2015/8563 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, banka içinde müştekinin parasını çalmak suçundan mahkum edilmiştir. Ancak, mahkeme sanığın cezasının infazı süresince alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini kaybetmesine karar vermemiştir. Bu nedenle, karar temyiz edilmiş ve temyiz sonucunda bu karar bozulmuştur. Sanığın ceza infazı süresince alt soyu üzerindeki haklarından mahrum bırakılması gerektiği belirtilmiştir. Bu karara göre, TCK'nın 53/1-(a), (b), (c), (d), (e) bentlerinde yazılı haklardan mahkum olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılması gerekmektedir.
Kanun Maddeleri:
- TCK'nın 142/1-b maddesi: Hırsızlık suçunu düzenler.
- TCK'nın 141/1. maddesi: Hırsızlık suçu işlenirken başka bir suçun da işlenmesi halinde uygulama koşullarını düzenler.
- TCK'nın 53/1-(a), (b), (c), (d), (e) bentleri: Ceza infazı süresince mahkumların sahip olduğu hakları düzenler.
- TCK'nın 53/2. maddesi: Ceza infazı süresince haklarından mahrum kalan mahkumların bu hakları tamamlanıncaya kadar yeniden kazanabilmelerini sağlar.
- TCK'nın 53/3. maddesi: Ceza infazı süresince alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyı
17. Ceza Dairesi         2015/6338 E.  ,  2015/8563 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Sanığın, banka içinde sıra beklemekte olan müştekiye “ceketin kirlenmiş” diyerek, müştekinin, ceketini temizlemek üzere vezneye koymuş olduğu parasını çalması şeklinde gerçekleşen eyleminin TCK"nın 142/1-b maddesinde yazılı bulunan suçu oluşturduğu gözetilmeden sanık hakkında hüküm kurulurken aynı yasanın 141/1. maddesi ile uygulama yapılması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; atılı suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri de yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Kasten işlemiş olduğu suç dolayısıyla hapis cezasıyla mahkûmiyetinin yasal sonucu olarak sanığın, 5237 sayılı TCK’nın 53/1. maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) bentlerinde yazılı haklardan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca cezasının infazı tamamlanıncaya kadar, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise anılan maddenin 3. fıkrası uyarınca mahkûm olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun bırakılmasına karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık... ve müdafiinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi aracılığıyla 1412 sayılı CMUK"nun 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasından “TCK"nın 53. maddesinin uygulanmasına ” ilişkin bölümün çıkartılarak, yerine “Kasten işlemiş olduğu suç için hapis cezasıyla mahkûmiyetin yasal sonucu olarak sanığın, 5237 sayılı TCK’nın 53/1. maddesinin (a), (b), (c), (d), (e) bentlerinde yazılı haklardan aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca cezanın infazı tamamlanıncaya kadar, kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından ise anılan maddenin 3. fıkrası uyarınca mahkûm olduğu hapis cezasından koşullu salıverilinceye kadar yoksun bırakılmasına” cümlesinin eklenmesi suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 03.11.2015 gününde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara