Hırsızlık - konut dokunulmazlığını ihlal - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/3813 Esas 2015/8486 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/3813
Karar No: 2015/8486
Karar Tarihi: 03.11.2015

Hırsızlık - konut dokunulmazlığını ihlal - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/3813 Esas 2015/8486 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Hırsızlık ve konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından hüküm verilen sanıkların temyiz istemleri incelendi. Mala zarar verme suçundan zamanaşımı içinde işlem yapmak olanaklı kabul edildi. Konut dokunulmazlığını ihlal suçundan kurulan hükümde, tekerrüre esas hükümlülüğü bulunan sanıklar hakkında mükerrirlere özgü infaz sistemi ve denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmaması nedeniyle bozma kararı verildi. Ayrıca, suçun teşebbüs aşamasında kaldığı gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması da bozmayı gerektirdi. Kanun maddeleri olarak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 58/6-7. maddesi ve 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi ile 1412 sayılı CMUK'nun 326/son maddesi gözetildi.
17. Ceza Dairesi         2015/3813 E.  ,  2015/8486 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, konut dokunulmazlığını ihlal

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Hırsızlık suçunu işlemek için müştekinin evinin kapısına zarar veren sanıklar hakkında mala zarar verme suçundan zamanaşımı içersinde işlem yapmak olanaklı kabul edilmiştir.
    Sanıklar hakkında konut dokunulmazlığını ihlal suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesinde;
    Tekerrüre esas hükümlülüğü bulunan sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK’nın 58/6-7. maddesi gereğince mükerrirlere özgü infaz sisteminin ve denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi, karşı temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre sanıklar ... ve ... müdafii ile sanık ..."in temyiz nedenleri yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, eleştiri dışında usul ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye uygun olarak ONANMASINA,
    Sanıklar hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükmün temyiz incelemesinde;
    Dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre, suçun sanıklar tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Olay öncesinde, polis memurlarının sanıkların hareketlerinden şüphelenmesi üzerine sokakta sanıkları takip ettikleri, sanıkların müştekinin oturduğu apartmana girdiğini gören polis memurlarının tertibat alarak sanıkların apartmandan çıkmasını bekledikleri, sanıklar çıktığında ise polis memurlarının sanıklara tanıtma kartlarını göstermeleri üzerine sanıkların apartman içine kaçıştıkları ve müştekinin evinden çalmış oldukları takıları içerisine koydukları çorap ile apartman içine attıkları ve sanıklar tarafından alınan eşyanın müştekiye teslim edildiğinin anlaşılması karşısında, suçun teşebbüs aşamasında kaldığı gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması,
    2-Tekerrüre esas hükümlülüğü bulunan sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK’nın 58/6-7. maddesi gereğince mükerrirlere özgü infaz sisteminin ve denetimli serbestlik tedbirinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ... ve ... müdafii ile sanık ..."in temyiz nedenleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 5320 sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK’nun 326/son maddesinin gözetilmesine, 03.11.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara