Hırsızlığa teşebbüs - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/4881 Esas 2015/7422 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/4881
Karar No: 2015/7422
Karar Tarihi: 14.10.2015

Hırsızlığa teşebbüs - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/4881 Esas 2015/7422 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, bir hırsızlık teşebbüsü suçundan dolayı sanığın mahkumiyetine hükmetmiştir. Temyiz üzerine yapılan incelemede, suça teşebbüs ile etkin pişmanlık hükümlerinin bir arada uygulanamayacağına dikkat çekilerek, sanığın cezasından hem teşebbüs hem de etkin pişmanlık nedeniyle indirim yapılmasının hatalı olduğu belirtilmiştir. Dosya ve duruşma tutanakları incelenerek suçun sanıklar tarafından işlendiğinin kabul edildiği ve nitelendirmede yasaya aykırılık bulunmadığı vurgulanmıştır. Ancak, sanıklar hakkında verilen para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezasına çevrileceği ihtarının yapılmamış olması nedeniyle hüküm BOZULMUŞTUR. Bozma nedeni, yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hüküm fıkrasına \"ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceği ihtaratının yapılması\" cümlesinin eklenmesi ile hükmün düzeltilerek onanması kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 52/4. maddesi (Para Cezası İçin Hapis Cezasına Çevirme)
- 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi (Yargılama Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun)
- 1412 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 322. maddesi (Davanın Esası İle İlgisi Olmayan Sebeplere Dayanarak Verilen Hükümler)
17. Ceza Dairesi         2015/4881 E.  ,  2015/7422 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlığa teşebbüs
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Suça teşebbüs ile etkin pişmanlık hükümlerinin bir arada uygulanamayacağı gözetilmeden sanığın cezasından hem teşebbüs, hem de etkin pişmanlık nedeniyle indirim yapılması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanıklar ..., tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz sebepleri de yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Sanıklar hakkında verilen para cezasının ödenmemesi halinde hapis cezasına çevrileceğinin ihtar edilmemesi suretiyle TCK"nın 52/4. maddesine aykırı davranılması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanıklar ... ve ..."ın temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK"nun 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasına "ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceği ihtaratının yapılmasına"" cümlesinin eklenmesi suretiyle, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 14.10.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Hemen Ara