Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/9312 Esas 2022/3975 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/9312
Karar No: 2022/3975
Karar Tarihi: 03.03.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/9312 Esas 2022/3975 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2021/9312 E.  ,  2022/3975 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tahkim davasının yapılan yargılaması sonunda; Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyetince verilen 15/09/2019 - 2019/İHK-11843 sayılı kararın süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    KARAR
    Davacı vekili, başvuru sahibinin yolcu konumunda olduğu dolmuşa plakası belirlenemeyen bir aracın 24/10/2017 günü çarpması neticesinde başvuru sahibinin %8 oranında malul kalacak ve 45 günlük geçici iş göremez hale gelecek şekilde yaralanması nedeniyle oluşan zararın sigorta şirketince tamamen karşılanmadığı belirtilerek 5.000,00TL tutarındaki sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatının temerrüt tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiş, bilirkişi raporu sonrasında talebini ıslah ile 61.437,26TL'ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili, başvurunun reddini savunmuştur.
    Sigorta tahkim Komisyonu Uyuşmalık Hakem Heyeti tarafından, başvuru sahibinin talebinin kabulü ile 61.437,26 TL tazminatın 14/02/2019 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte güvence hesabından alınarak başvuru sahibine ödenmesine karar verilmiş; karara davalı vekili tarafından itiraz edilmiş, İtiraz Hakem Heyeti tarafından itirazların reddine dair verilen karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, İtiraz Hakem Heyeti kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2- Davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Dava, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarar nedeniyle tazminat istemine ilişkindir.
    Dosyanın incelenmesinde; davacının yolcusu olduğu minübüsle plakası belirlenemeyen araç arasında meydana gelen çift taraflı trafik kazasında davacının yaralanarak sürekli malul kaldığı iddiasıyla açılan davada davalı olarak güvence hesabının gösterildiği ve belirlenecek tazminata temerrüt tarihinden itibaren avans faizi işletilmesinin talep edildiği, Uyuşmazlık Hakem Heyetince belirlenen tazminatın 14/02/2019 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte tahsili yönünde karar verildiği anlaşılmıştır. Kaza sırasında davacıya çarpan aracın tespit edilemediği dolayısıyla aracın niteliğinin ticari olup olmadığı hususunu belirleme imkanının da olmadığı anlaşılmakla belirlenen tazminatın yasal faizi ile tahsili yönünde hüküm kurulması gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    3-Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti tarafından, davacı lehine 8.399,43 TL vekalet ücretine hükmedilmiştir. 21/12/2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan AAÜT’nin Tahkimde ve Sigorta Tahkim Komisyonunda Ücret madde 17'ye göre “Sigorta Tahkim Komisyonları, vekalet ücretine hükmederken, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen ücretin altında kalmamak kaydıyla bu Tarifenin üçüncü kısmına göre avukatlık ücretine hükmeder. Ancak talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine bu Tarifeye göre hesaplanan ücretin beşte birine hükmedilir. Konusu para ile ölçülemeyen işlerde, bu Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen maktu ücrete hükmedilir. Ancak talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine öngörülen maktu ücretin beşte birine hükmedilir. Sigorta Tahkim Komisyonlarınca hükmedilen vekalet ücreti, kabul veya reddedilen miktarı geçemez.” hükmüne göre Sigorta Tahkim Komisyonuna intikal eden hakem dosyalarında taraflar bakımından uygulanacak vekalet ücreti tarifesi belirlenmiştir. Ayrıca 19/01/2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 29598 sayılı Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 6/son maddesine göre, takdir edilmesi gereken vekalet ücreti AAÜT’ye göre Asliye Mahkemelerinde görülen işler için hesaplanan vekalet ücretinin 1/5'idir.
    Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT'nin 17/2. maddesinde ise "Sigorta Tahkim Komisyonları, vekalet ücretine hükmederken, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen ücretin altında kalmamak kaydıyla Tarifenin üçüncü kısmına göre avukatlık ücretine hükmeder. Tarifenin üçüncü kısmına göre nisbi avukatlık ücretine hükmedilen durumlarda da talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine tarifeye göre hesaplanan nisbi ücretin beşte birine hükmedilir" düzenlemesi yapılmıştır.
    Açıklanan nedenlerle; Uyuşmazlık Hakem Heyetince davacı lehine hükmedilecek vekalet ücretine ilişkin olarak Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16/13 maddesinin uygulanması gerektiği gözönüne alınarak AAÜT'nin 13. maddesi ve AAÜT'nin 17. maddesi gereğince, maktu vekalet ücretinin altında kalmamak kaydıyla, hesaplanan vekalet ücretinin 1/5'i oranında vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken, fazla vekalet ücretine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) ve (3) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile İtiraz Hakem Heyeti kararının BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 03/03/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara