Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/11782 Esas 2022/5266 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/11782
Karar No: 2022/5266
Karar Tarihi: 18.03.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/11782 Esas 2022/5266 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Trafik kazası sonucu yaralanan davacı, maddi tazminat talep etmiştir. Davalı ise, davacının müterafik kusurunun bulunduğunu savunarak tazminattan indirim yapılmasını talep etmiştir. Uyuşmazlık Hakem Heyeti, başvuru talebinin kabulüne karar vermiştir. Ancak İtiraz Hakem Heyeti, davacının kusurunun araştırılmadığı gerekçesiyle kararı bozmuştur. Mahkeme kararı ise, davacının kask takmadığı iddiası ve maluliyetinin nedenleri üzerinde durulması gerektiğini belirterek kararı bozmuştur. Ayrıca, vekalet ücreti tarifesine göre belirlenen nispi ücretin davacı yararına hükmedileceği belirtilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyledir: Borçlar Kanunu'nun 52. maddesi, Karayolları Trafik Kanunu'nun 78. maddesi ve Sigortacılık Kanunu'nun 30. maddesinin 17. fıkrası ve 19/01/2016 tarihli, 29598 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16. maddesinin 13. fıkrası.
4. Hukuk Dairesi         2021/11782 E.  ,  2022/5266 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki trafik kazası nedeniyle açılan maddi tazminat davası üzerine Uyuşmazlık Hakem Heyetince yapılan yargılama sonucunda; başvurunun kabulüne dair verilen karara karşı davalı vekili tarafından yapılan itiraz incelemesinde;İtiraz Hakem heyetince davalı vekilinin itirazının kabulüne dair verilen kararın süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosya incelendi, gereği düşünüldü.
    KARAR
    Davacı vekili, 12/10/2016 tarihinde meydana gelen çift taraflı trafik kazasında müvekkilinin motorsiklet sürücüsü konumundayken yaralandığını ileri sürerek davalı karşı araç zorunlu mali mesuliyet sigortacısı şirkette fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik toplam 16.000,00 TL tazminat talep etmiş, ıslahla talebini 113.332,80 TL’ye yükseltmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyetince, başvuru talebinin kabulüne karar verilmiş, anılan karara karşı davalı vekilince itiraz edilmesi üzerine İtiraz Hakem Heyetince davalı vekilinin itirazının reddine karar verilmiş, karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, kararın gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava, trafik kazasından kaynaklanan bedensel zarar nedeni ile maddi tazminat istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, davacının motosiklet sürücüsü iken gerçekleşen kazada yaralandığını ve malul kaldığını açıklayıp maddi tazminat talebinde bulunmuş, davalı vekili, davacının meydana gelen kazada müterafik kusurunun bulunduğunu savunarak tazminattan indirim yapılmasını talep etmiş, Hakem Heyetince davacının müterafik kusurunun bulunduğuna dair delil bulunmadığı gerekçesi ile bu savunmanın reddine karar verilmiştir.
    Zararın meydana gelmesinde veya artmasında mağdurun da kusurunun bulunması halinde sözkonusu olan müterafik kusur, Borçlar Kanununun 52. maddesinde düzenlenmiştir. Mağdurun kusurunun, zararın meydana gelmesinde başlıca etken olması halinde zarar verenin sorumluluğunun kalkması sözkonusu olabileceği gibi belirlenen kusura göre zarar ve ziyandan indirim yapılması da gerekebilecektir.
    2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 78. maddesinde "belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur... kullanma ve yolların özelliği gözetilerek hangi tip araçlarda sürücülerinin ve yolcularının şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hangi şartlarda hangi koruyucu tertibatı kullanacakları ve koruyucuların nitelikleri ve nicelikleri ile emniyet kemerlerinin hangi araçlarda hangi tarihten itibaren kullanılacağı yönetmelikte belirtilir" düzenlemesi yapılmıştır.
    Somut olayda; davacının motosiklet ile seyri sırasında gerçekleşen kazada yaralandığı, davacının kazada oluşan maluliyetinin kafa travmasından kaynaklanan epilepsi olduğu dosya kapsamından anlaşılmaktadır.
    Açıklanan vakıalar karşısında İtiraz Hakem Heyetince; Karayolları Trafik Kanunu ve Karayollari Trafik Yönetmeliği hükümleri gereği kullanılması gereken kaskın davacıda takılı olup olmadığı, kaskın takılması halinde de, kaza nedeniyle oluşan maluliyetin oluşup oluşmayacağı ve kask takılmayışı ile oluşan maluliyet arasında illiyet bağı bulunup bulunmadığı konusunda Adli Tıp Kurumundan veya uzman doktor bilirkişi heyetinden rapor alınması; koruyucu ekipmanın takılmadığı ve bu durumun maluliyetle illiyeti bulunduğunun saptanması halinde, BK'nın 52. maddesi uyarınca tazminattan müterafik kusur indirimi yapılmak suretiyle karar verilmesi gerekirken, eksik incelemeyle karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    3-Sigortacılık Kanununun 30. maddesinin 17. fıkrası ve 19/01/2016 tarihli, 29598 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16. maddesinin 13. fıkrası gereğince davacı yararına hükmedilecek vekalet ücretinin, tarifeye göre belirlenen nispi vekalet ücretinin 1/5'i tutarında (maktu ücretin altında kalmamak kaydıyla) olması gerektiği gözetilmeden, fazla vekalet ücretine karar verilmesi de doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentlerde açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) ve (3) numaralı bentlerde açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile İtiraz Hakem Heyeti kararının BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 18/3/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara