Mühür bozma - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2016/9919 Esas 2016/7485 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
21. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/9919
Karar No: 2016/7485

Mühür bozma - Yargıtay 21. Ceza Dairesi 2016/9919 Esas 2016/7485 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanığın \"mühür bozma\" suçundan yargılandığı ve mahkumiyet kararı verildiği bu dava dosyasında, sanığın savunmalarında suçu işlemediğini beyan ettiği ancak dosya arasındaki belgelerden başka tutanakların da düzenlendiği ortaya çıktığı için gerçeğin kesin olarak belirlenmesi ve zincirleme suç hükümlerinin değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, UYAP kayıtları üzerinden araştırılma yapılması, güncel adli sicil kaydı dosya içerisine konulması ve sanığın daha önceki mühürleme ve fek tutanakları ile ilgili soruşturma/dava bulunup bulunmadığının da araştırılması istenmiştir. Ayrıca, 11.07.2013 tarihli fek tutanağını imzalayan sanığın kardeşleri ve suça konu tutanakları düzenleyen görevlilerin tanık sıfatıyla beyanlarının alınması gerektiği ve suça konu işyerinin mühürleme ve fek tarihlerinde sanık tarafından işletilip işletilmediğinin tespiti için mahallinde zabıta araştırması yaptırılması istenmiştir. Kararda, eksik inceleme sonucu hüküm kurulması nedeniyle sanığın temyiz itirazlarının yerinde olduğu ve hükmün bu nedenle bozulması gerektiği belirtilmiştir. Kanun maddeleri olarak 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gösterilmiştir. Bu madde, bir hüküm bozulduğunda yeniden yargılama yapılması gerektiğini ve bozma kararının gerekçesinin de belirtilmesi gerektiğini açıklamaktadır.
21. Ceza Dairesi         2016/9919 E.  ,  2016/7485 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Mühür bozma
HÜKÜM : Mahkumiyet

Sanığın aşamalardaki savunmalarında ısrarla suça konu işyerini mühürleme tarihinden sonra terk ettiğini ve mührün kendisi tarafından bozulmadığını beyan etmesi ve dosya arasındaki belgelerden sanık hakkında bu suçtan başkaca tutanakların düzenlenmiş olduğunun anlaşılması karşısında; gerçeğin kuşkuya yer vermeyecek şekilde belirlenmesi, zincirleme suç hükümlerinin değerlendirilmesi ve mükerrer cezalandırılmaya sebebiyet vermemek bakımından; UYAP kayıtları üzerinden araştırılma yapılması, güncel adli sicil kaydı dosya içerisine konulması ve sanık hakkında başka mühürleme ve fek tutanakları ile ilgili soruşturma/dava bulunup bulunmadığının da araştırılması suretiyle, sanık hakkında "mühür bozma" iddiasıyla açılan davaların tespitine çalışılması, derdest kamu davası var ise birleştirme hususunun düşünülmesi, olmazsa dosyalardaki ilgili belgelerin onaylı suretlerinin bu dosya içine alınarak suç ve iddianame tarihlerinin belirlenmesi ile, zincirleme suç hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının tartışılması, 11.07.2013 tarihli fek tutanağını imzalayan sanığın kardeşleri ...ve ... ile suça konu tutanakları düzenleyen görevlilerin tanık sıfatıyla beyanlarının alınması, gerektiğinde suça konu işyerinin mühürleme ve fek tarihlerinde sanık tarafından işletilip işletilmediğinin tespiti yönünden mahallinde zabıta araştırması yaptırılmasından sonra, sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması,
Yasaya aykırı, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı, 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nun 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 07.12.2016 günü oybirliği ile karar verildi.




Hemen Ara