Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/13138 Esas 2022/6706 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/13138
Karar No: 2022/6706
Karar Tarihi: 04.04.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/13138 Esas 2022/6706 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sigorta şirketinin, bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden kişinin yakınlarına ödemesi gereken destekten yoksun kalma tazminatı talebi reddedildi. Ancak, dosyadaki kusur raporları arasındaki çelişki nedeniyle karar bozuldu ve ayrıntılı, gerekçeli ve denetlenebilir bir rapor alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, vekalet ücretine ilişkin olarak Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16/13 maddesi uyarınca hesaplama yapılmaması nedeniyle karar da bu konuda bozuldu.
Kanun maddeleri: Sigortacılık Kanunu'nun 30/17 maddesi ve Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16/13 maddesi, Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesi'nin 17. maddesi.
4. Hukuk Dairesi         2021/13138 E.  ,  2022/6706 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki sigorta tahkim davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyetince başvurunun kabulüne dair karara karşı davalı vekili tarafından itiraz edilmesi üzerine İtiraz Hakem Heyeti tarafından 22/12/2020 tarih 2020/İHK-28923 sayılı davalı vekilinin itirazının reddine dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği düşünüldü:
    KARAR
    Davacı vekili; 28/03/2019 tarihinde çift taraflı trafik kazasında araç içinde yolcu olan müteveffanın ölümünün ardından eş ve çocuklarının desteklerinden yoksun kaldığını, sigorta şirketine başvurulduğunu ancak destekten yoksun kalma tazminatının ödenmemesi sebebiyle fazlaya ilişkin haklarını saklı kalmak kaydıyla eş ve çocuklar için 30.000 TL destekten yoksun kalma tazminatının temerrüt tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili davanın reddini savunmuştur.
    Sigorta Uyuşmazlık Hakem Heyeti tarafından, talebin reddine karar verilmiş; karara davacı vekili tarafından itiraz edilmiştir.
    Sigorta İtiraz Hakem Heyeti tarafından, davacı vekilinin itirazlarının reddine dair verilen karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dava, trafik kazası sonucu vefat nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
    HMK'nın 266. ve devamı maddeleri gereğince çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar verilir, hükmüne yer verilmiştir.
    Dosya kapsamından, kaza tesbit tutanağında davacıların desteğinin içinde bulunduğu sürücü kursu aracının şerit değiştirmeden önce gireceği şeritteki araçların geçişini beklemek kuralını ihlal ettiğinden asli kusurlu olduğu belirtilmiş, soruşturma aşamasında alınmış olan bilirkişi raporunda ise müteveffanın içinde bulunduğu araç sürücüsünün sinyal verip dönmeye başlamış iken arkadan süratle gelen aracın çarpması neticesi kaza oluştuğu ve kazada kusuru bulunmadığı tesbit edilmiştir. Bu halde kusur raporları arasında çelişki bulunduğu anlaşılmaktadır. Şu durumda kaza tesbit tutanağı ile soruşturma aşamasında alınan rapor arasındaki çelişkiyi giderecek kusur dağılımına ilişkin, ayrıntılı, gerekçeli ve denetime elverişli rapor alındıktan sonra çıkan sonucuna göre (temyiz eden davalı lehine oluşan kazanılmış haklar saklı kalmak kaydıyla) karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde eksik inceleme ile hüküm kurulması doğru değildir. Kararın bu nedenle de bozulması gerekir.
    2-Kabule göre, Sigortacılık Kanunu 30/17 maddesi ile 19/01/2016 tarihli ve 29598 Resmi Gazete'de yayımlanarak Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16/13 maddesinde "Tarafların avukat ile temsil edildiği hallerde, taraflar aleyhine hükmedilecek vekâlet ücreti, her iki taraf için de Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesinde yer alan asliye mahkemelerinde görülen işler için hesaplanan vekâlet ücretinin beşte biridir." hükmü eklenmiştir. Heyetçe verilen kararda davacı lehine hükmedilecek vekalet ücreti için Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16/13 maddesinin uygulanması gerektiği gözönüne alınarak AAÜT'nin 17. maddesi gereğince hesaplanan vekalet ücretinin 1/5'i oranında vekalet ücretine hükmedilmesi, ancak hesaplanan miktarın maktu vekalet ücretinin altında kalması halinde maktu vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde nispi vekalet ücretine hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) ve (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 04/04/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Hemen Ara