Hırsızlık - konut dokunulmazlığını bozma - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/9355 Esas 2015/9571 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/9355
Karar No: 2015/9571
Karar Tarihi: 18.11.2015

Hırsızlık - konut dokunulmazlığını bozma - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2015/9355 Esas 2015/9571 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bir asliye ceza mahkemesi, hırsızlık ve konut dokunulmazlığını bozmaktan suçlu bulduğu bir çocuğun davasıyla ilgili olarak verilen bir karar temyiz edildi. Dosyadaki belgelere göre, suça sürüklenen çocuğun davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişip gelişmediği tartışmalıydı. Adli tıp uzmanı, çocuğun davranışlarında normal gelişim gösterdiğini saptadı. Ancak psikolojik danışman bilirkişi, çocuğun eyleminin hukuki anlam ve önemini tam olarak anlayamadığına ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmediğine inanıyordu. Bu nedenle, mahkeme çocuğun mental sağlığını değerlendirmeye karar verdi. İddia edilen suçun zamanında işlendiği süreçte, eylemin hukuksal anlam ve sonuçlarını anlama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin tamamen veya önemli ölçüde azaltacak şekilde akıl hastalığı veya zayıflığı olup olmadığına dair bir rapor alınmadığı için karar bozuldu. Kararda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 32. maddesi ve heyet halinde teşekkül eden bir kuruldan rapor aldırma gerekliliği vurgulandı.
17. Ceza Dairesi         2015/9355 E.  ,  2015/9571 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık, konut dokunulmazlığını bozma

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle incelenerek, gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dosyada mevcut ... Kurumu Şube Müdürlüğü"nün 20/08/2010 tarih ve 565 sayılı adli tıp uzmanınca düzenlenen raporunda özetle, suça sürüklenen çocuğun hırsızlık suçunun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişmiş bulunduğunun bildirilmiş olmasına karşılık, psikolojik danışman bilirkişi tarafından sunulan 31/12/2010 tarihli sosyal inceleme raporunda, suça sürüklenen çocuğun iddia olunan fiilin hukuki anlam ve önemini tam olarak anlayamadığı ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmediğinin düşünüldüğü, psikiyatrik incelemeye alınmasının gerekli olduğunun ve mevcut durumunun normal bir mental sağlığa uymadığının belirtilmiş olması karşısında; sanığın isnat edilen suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişip gelişmediğine yine 5237 sayılı TCK"nın 32. maddesi uyarınca atılı suç tarihinde akıl hastalığı veya zayıflığı nedeniyle eylemin hukuksal anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğini tamamen kaldıracak veya önemli ölçüde azaltacak şekilde akıl hastalığının bulunup bulunmadığına dair heyet halinde teşekkül eden bir kuruldan rapor aldırılmak suretiyle sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafiinin temyiz nedeni bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, diğer yönleri incelenmeyen hükümlerin açıklanan nedenle tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, 18/11/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara