Esas No: 2022/3844
Karar No: 2022/8939
Karar Tarihi: 16.06.2022
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/3844 Esas 2022/8939 Karar Sayılı İlamı
4. Hukuk Dairesi 2022/3844 E. , 2022/8939 K.Özet:
Sigorta şirketine başvurmasına rağmen yaptıkları ödemenin zararı karşılamadığını iddia eden davacı, araç kazası sonucu yaralanmıştır. Davacı, sürekli maluliyet tazminatı talep etmiştir. Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyeti, davacının talebini kabul etmiş ve davalı şirketten tazminat ödenmesi kararını vermiştir. Ancak davalı vekili karara itiraz etmiştir. İtiraz Hakem Heyeti, vekalet ücreti itirazını kabul etmiş ve diğer itirazları reddetmiştir. Karar, taraflar tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkeme, dosyadaki delilleri değerlendirerek davacının müterafik kusurunun olduğunu belirlemiştir. Davacının koruma tedbirleri alınmayan kamyonetin açık kasasında yolculuk ettiği ve bu nedenle tazminatın indirileceği kararlaştırılmıştır. Ayrıca, vekalet ücreti konusunda da itiraz kabul edilerek hesaplanan vekalet ücretinin 1/5'i oranında vekalet ücretinin ödenmesine karar verilmiştir.
Yukarıdaki kararın dayandığı kanun maddeleri şunlardır:
- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 44. maddesi (52. madde olarak da bilinir)
- 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30. maddesinin (17) numaralı fıkrası
- Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16. maddesine eklenen 13. Fıkra
- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin ikinci kısmının ikinci bölümü
- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin üçüncü kısmı ve nisbi avukatlık ücretinin beşte birinin ödemesi hakkında düzenleme yapılması.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki tahkim davası hakkında Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyeti tarafından verilen karara karşı davalı vekili tarafından itiraz edilmesi üzerine İtiraz Hakem Heyetinin 16/05/2020 tarih ve 2020/İHK-10477 sayılı itirazın kısmen kabulüne dair verilen kararının süresi içinde taraflar vekillerince temyiz edilmesi üzerine, dosya incelendi, gereği düşünüldü;
K A R A R
Davacı vekili, 07/11/2009 tarihinde müvekkilinin yolcu olarak bulunduğu aracın yaptığı tek taraflı trafik kazası neticesi yaralandığını ve malul kaldığını, sigorta şirketine başvurduklarını ancak yapılan ödemenin oluşan zararı karşılanmadığını iddia ederek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 5.100,00 TL sürekli maluliyet tazminatının başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etmiş, alınan bilirkişi raporu doğrultusunda talebini 46.046,79 TL olarak ıslah etmiştir.
Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyetince, başvurunun kabulü ile taleple bağlı kalınarak 46.046,79 TL sürekli iş göremezlik tazminatının 21/02/2019 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı ... şirketinden alınarak başvuru sahibine ödenmesine karar verilmiş, davalı vekilinin karara itirazı üzerine İtiraz Hakem Heyetince davalı vekilinin vekalet ücreti yönünden itirazının kabulü ve diğer itirazlarının reddine karar verilmiştir. Karar davacı vekili ile davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, İtiraz Hakem Heyeti kararının gerekçesinde, dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Davalının diğer temyiz itirazlarına gelince;
Dava, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarara dayalı maddi tazminat istemine ilişkindir.
Dava, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarar nedeni ile maddi tazminat istemine ilişkindir.
Zararın meydana gelmesinde veya artmasında zarar görenin de kusurunun bulunması halinde söz konusu olan müterafik kusur Borçlar Kanunu'nun 44. maddesinde (6098 sayılı TBK md. 52) düzenlenmiştir. Buna göre zarara uğrayan, zarar doğuran eyleme razı olmuş veya kendisinin sebep olduğu hal ve şartlar zararın meydana gelmesine etki yapmış veya tazminat ödevlisinin durumunu diğer bir surette ağırlaştırmış ise, hakim tazminat miktarını hafifletebilir.
Müterafik kusur indiriminde her somut olayın özelliğine göre olayın meydana geliş tarzı ve zararın artmasında zarar görenin kusurlu davranışının sonuca etkisi değerlendirilerek uygun oranda bir indirim yapılmasını gerektirir ve zarar görenin müterafik kusurunun tespiti halinde BK.nun 44.maddesi uyarınca tazminattan uygun bir indirim yapılması, gerek öğretide gerekse Yargıtay İçtihatlarında benimsenmiş ve yerleşmiş bulunmaktadır.
Dosya kapsamında yer alan emniyet ifadelerinde ve olay sebebiyle yapılan ceza yargılamasında dinlenen tanık beyanlarına göre, davacının davalı nezdinde sigortalı kamyonetin açık kasasında seyahat ettiği esnada kazanın gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Şu halde; davacının koruma tedbirleri alınmayan kamyonetin açık kasasında bilerek yolculuk ettiği dikkate alındığında yerleşmiş uygulamalarımıza göre hesaplanan tazminattan %20 oranında müterafik kusur indirimi yapılarak karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesis edilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.
3- Davacının diğer temyiz itirazlarına gelince:
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30.maddesinin (17) numaralı fıkrası ve 19/01/2016 tarihli ve 29598 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in 6. maddesi ile adı geçen Yönetmeliğin 16. maddesine eklenen 13. Fıkra uyarınca tarafların avukat ile temsil edildiği hallerde, taraflar aleyhine hükmedilecek vekâlet ücreti, her iki taraf için de Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesinde yer alan asliye mahkemelerinde görülen işler için hesaplanan vekâlet ücretinin beşte biridir.
Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT 17.maddesi (2) numaralı fıkrasına göre de Sigorta Tahkim Komisyonları, vekalet ücretine hükmederken, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen ücretin altında kalmamak kaydıyla Tarifenin üçüncü kısmına göre avukatlık ücretine hükmeder. Tarifenin üçüncü kısmına göre nisbi avukatlık ücretine hükmedilen durumlarda da talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine tarifeye göre hesaplanan nisbi ücretin beşte birine hükmedilir.
Açıklanan nedenlerle; İtiraz Hakem Heyeti'nce davacı lehine hükmedilecek vekalet ücretine ilişkin olarak Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16.maddesinin (13) numaralı fıkrasının uygulanması gerektiği gözönüne alınarak AAÜT'nin 13. maddesi ve AAÜT'nin 17. maddesi gereğince, maktu vekalet ücretinin altında kalmamak kaydıyla, hesaplanan vekalet ücretinin 1/5'i oranında vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken, fazla vekalet ücretine karar verilmesi doğru olmamıştır.
SONUÇ: İtiraz Hakem Heyeti kararının yukarıda (2) no’lu bentte gösterilen nedenlerle davalı yararına, (3) no’lu bentte gösterilen nedenlerle davacı yararına BOZULMASINA, (1) no’lu bentte gösterilen nedenlerle tarafların diğer temyiz itirazlarının REDDİNE, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacı ve davalıya geri verilmesine 16/06/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.