Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/8518 Esas 2022/10496 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/8518
Karar No: 2022/10496
Karar Tarihi: 19.09.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/8518 Esas 2022/10496 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, trafik sigortacısı olan davalının aracının kendi aracına çarpması sonucu oluşan hasarı gidermek için davaya açtı. Eksper raporu sonucu hasarın 9.924,97 TL olduğu belirtilerek, yasal faiziyle birlikte 419,78 TL istendi. Davalı, alacağın zamanaşımına uğradığını ve 5.759,91 TL ödeme yaptığını belirterek davanın reddedilmesini savundu. Uyuşmazlık Hakemi, davacının onarım bedelini ödediği için davanın reddine karar verdi. Davacı vekili karara itiraz etti ve Sigorta Tahkim Komisyonu itirazın kabul edilemeyeceğini bildirdi. Kararın itirazı kabil olmadığı belirtilse de, davacının fazlaya ilişkin haklarının saklı kaldığı dikkate alındığında itiraz yolu açıktır. Bu nedenle, davacının itirazının İtiraz Hakem Heyeti tarafından değerlendirilip bir karar verilmesi gerektiği belirtilerek dosyanın geri çevrilmesine karar verildi. Kanun maddeleri olarak, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30/12. maddesi gereği beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir, beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar için ise hakem kararlarına karşı itiraz yolu açıktır ve bu uyuşmazlıklar için İtiraz Hakem Heyeti kararları kesindir. Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında ise temyize gidilebilir.
4. Hukuk Dairesi         2022/8518 E.  ,  2022/10496 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    K A R A R
    Davacı vekili; davalının trafik sigortacısı olduğu aracın davacıya ait araca çarpmasıyla oluşan kaza sonucunda davacının aracında hasar oluştuğunu, eksper raporuyla hasarın 9.924,97 TL. olarak tespit edildiğini belirterek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla (HMK 109. madde gereği) 419,78 TL'nin 28/08/2021 tarihinden işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili; alacağın zamanaşımına uğradığını, hasar bedeli olarak 5.759,91 TL'nin ödenmesiyle sorumluluklarının son bulduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Uyuşmazlık Hakemi tarafından; davacıya ait aracın onarımının gerçekleştirildiği ve davalının onarım bedelini ödediği, davacının daha fazla onarım bedeli ödediği yönünde somut delil ortaya koyamadığı ve davacının karşılanmamış zararının bulunmadığı gerekçesiyle, davanın reddine dair verilen karara davacı vekili tarafından yapılan itiraz üzerine, Sigorta Tahkim Komisyonu'nun 14/03/2022 tarihli yazısı ile, kararın itirazı kabil karar olmayıp kesin olduğu ve itirazın değerlendirmeye alınamayacağı davacı tarafa bildirilmiş ve uyuşmazlık hakem kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30/12. maddesinde "Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı kararın Komisyonca ilgiliye bildiriminden itibaren on gün içinde bir defaya mahsus olmak üzere Komisyon nezdinde itiraz edilebilir.... İtiraz talebi münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetlerince incelenir... Beşbin Türk Lirası ve daha üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları bu madde uyarınca süresinde itiraz başvurusunda bulunulmaması hâlinde kesinleşir. Bu uyuşmazlıklar hakkında bu madde uyarınca yapılan itiraz üzerine verilen karar kesindir. Kırk bin Türk Lirasının üzerindeki uyuşmazlıklar hakkında itiraz üzerine verilen kararlar için temyize gidilebilir" hükmü düzenlenmiştir.
    Somut olayda; Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakemi tarafından verilen 25/02/2022 tarih- 2022/49038 sayılı karar, miktar itibariyle kesin olduğu belirtilerek verilmişse de, davacının fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak kısmi dava şeklinde açtığı davanın reddedildiği dikkate alındığında, hakem kararı bakımından itiraz yolu açıktır. Bu itibarla; davacının hakem kararına karşı yaptığı başvurunun, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30/12. maddesinde belirtildiği gibi, öncelikle münhasıran bu talepleri incelemek üzere Komisyon tarafından teşkil edilen hakem heyetince incelenmesi gereklidir.

    Davacı vekili tarafından hakem kararına karşı yasal sürede itiraz dilekçesinin sunulduğu ve kesin olmayan hakem kararıyla ilgili öncelikle İtiraz Hakem Heyeti'nce bir karar verilmesi gerektiği gözetilerek, davacı vekilinin uyuşmazlık hakem kararına itirazlarının İHH tarafından değerlendirilip karar verilmesinin sağlanması; İHH tarafından verilen kararın temyiz edilmesi halinde temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyanın ... 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne GERİ ÇEVRİLMESİNE 19/09/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Hemen Ara