Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/26867 Esas 2022/11472 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/26867
Karar No: 2022/11472
Karar Tarihi: 05.10.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/26867 Esas 2022/11472 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2021/26867 E.  ,  2022/11472 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    K A R A R

    1-Dosyanın incelenmesinde, davalılardan ... adına çıkarılan gerekçeli karar ve temyiz başvuru dilekçesinin Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
    7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesinde "gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır." şeklinde düzenleme mevcuttur.
    Tebligat Kanunu'nun 35. maddesinde ise "...kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır. Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır." şeklinde düzenleme yapılmıştır.
    Anılan kanun maddeleri birlikte değerlendirildiğinde, Tebligat Kanunu’nun 35. maddesi gereğince tebligat yapılabilmesi için öncelikle ilgiliye usulüne uygun şekilde bir tebligat yapılması, ilgilinin adresini değiştirmiş ve yeni adresini bildirmemiş olması ve ilgilinin adres kayıt sisteminde kayıtlı adresinin bulunmaması gerekir. Ancak davalılardan ...’nun adres kayıt sisteminde kayıtlı adresinin mevcut olduğu anlaşılmaktadır. Şu durumda; davalılardan ...’na adres kayıt sisteminde kayıtlı adresine usulüne uygun şekilde gerekçeli karar ve temyiz başvuru dilekçesi tebliğinin sağlanması ve yasal temyiz süresi beklenildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilmesi için dosyasının mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
    2-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 434/son maddesi “Temyiz dilekçesi verilirken gerekli harç ve giderlerin tamamı ödenir. Bunların eksik ödenmiş olduğu sonradan anlaşılırsa, kararı veren hakim veya mahkeme başkanı tarafından verilecek yedi günlük kesin süre içinde tamamlanması, aksi halde temyizden vazgeçmiş sayılacağı hususu temyiz edene yazılı olarak bildirilir. Verilen süre içinde harç ve giderler tamamlanmadığı takdirde, mahkeme kararın temyiz edilmemiş sayılmasına karar verir. Bu kararın da temyiz edilmesi halinde 432 nci maddenin son fıkrası hükmü kıyasen uygulanır.” hükmünü haizdir.
    Dosya kapsamından mahkemece, davacı vekiline gider avansını yatırmak üzere muhtıranın 13.10.2021 tarihinde tebliğ edildiği, 13.12.2021 tarihinde yatırıldığı, davalılardan ... vekiline ise temyiz nispi karar harcını yatırmak üzere muhtıranın 13.10.2021 tarihinde tebliğ edildiği, 22.10.2021 tarihinde yatırıldığı anlaşılmakla; mahkemece muhtıranın gereğinin süresinde yerine getirilip getirilmediği değerlendirilmek ve sonucuna göre ek karar verilmek ve bu ek kararın tebliğ edilerek temyiz süresi beklendikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
    3-Dosyadaki belgelerin incelenmesinden, davalılardan ... San ve Tic A.Ş.’nin Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7. maddesi gereğince sicilden kaydının silindiği, daha sonra İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/930 Esas sayılı dosyası ile şirket hakkında ihya kararı verildiği anlaşılmakla; İzmir 7. Asliye Ticaret Mahkemesinin 2019/930 Esas sayılı dosyasının kesinleşme şerhi eklendikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın geri çevrilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1), (2) ve (3) no’lu bentlerde açıklandığı şekilde işlem yapılıp eksiklikler tamamlandıktan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay’a yeniden gönderilmesi için, dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 05/10/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara