Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/5551 Esas 2022/13873 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/5551
Karar No: 2022/13873
Karar Tarihi: 07.11.2022

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2022/5551 Esas 2022/13873 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sigorta tahkim davası hakkında yapılan bir karara göre, davacı aracıyla bir kaza sonucu eşi de dahil olmak üzere zarar görmüş ve bunun için davalıdan tazminat talebinde bulunmuştur. Sigorta Tahkim Komisyonu başvuruyu reddetmiş, buna itiraz edilmesi üzerine ise itiraz hakem heyeti kararını değiştirerek başvuran lehine aynı zamanda vekalet ücreti de içeren yüksek tazminat ödenmesini hükme bağlamıştır. Ancak yapılan vekalet ücreti hesaplaması kanunlara uygun olarak yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle hakem kararı düzeltilerek onanmış ve dosya, kararı veren mahkemeye gönderilmiştir. Kararda, Sigortacılık Kanunu'nun 30/17. maddesi ve Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik'in 16. maddesinin 13. fıkrasına yer verilmiş ve vekalet ücreti hesaplanması ile ilgili detaylar belirtilmiştir.
4. Hukuk Dairesi         2022/5551 E.  ,  2022/13873 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tahkim davası hakkında, Sigorta Tahkim Komisyonu İtiraz Hakem Heyeti tarafından verilen 2019/İHK-15097 sayılı kararın, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı (başvuran) vekili; 27.03.2009 tarihinde davalıya ihtiyari mali sorumluluk sigortası ile sigortalı 34 ZJ 7057 plakalı aracın karşı yönden gelen araçla çarpışması sonucu araç sürücüsü ve davacının eşi ...'in vefat ettiğini, meydana gelen kazada müteveffanın asli kusurlu olduğunu belirterek, uğranılan zararın davalıdan tahsili isteminde bulunmuştur.
    Davalı vekili, başvurunun usulden ve esastan reddi gerektiğini savunmuştur.
    Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık Hakem Heyetince; iddia, savunma ve toplanan kanıtlara göre; başvurunun reddine karar verilmiş; davacı vekilince itiraz edilmesi üzerine, itiraz hakem heyetince, itirazın kabulü ile Uyuşmazlık Hakem Heyeti kararının kaldırılmasına ve başvuranın talebinin kabulü ile 287.461,84 TL tazminatın 15.04.2019 tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş; karar, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, itiraz hakem heyeti kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarına gelince;
    Dava, trafik kazası sonucu ölüm nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
    5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30/17. md. ve 19.01.2016 tarihli ve 29598 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 6. maddesi ile Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16. maddesinin 13. fıkrasına "tarafların avukat ile temsil edildiği hallerde, taraflar aleyhine hükmedilecek vekâlet ücreti, her iki taraf için de Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesinde yer alan asliye mahkemelerinde görülen işler için hesaplanan vekâlet ücretinin beşte biridir" hükmü eklenmiştir. Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT'nin 17/2. maddesinde ise "Sigorta Tahkim Komisyonları, vekalet ücretine hükmederken, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde asliye mahkemeleri için öngörülen ücretin altında kalmamak kaydıyla Tarifenin üçüncü kısmına göre avukatlık ücretine hükmeder. Tarifenin üçüncü kısmına göre nisbi avukatlık ücretine hükmedilen durumlarda da talebi kısmen ya da tamamen reddedilenler aleyhine tarifeye göre hesaplanan nisbi ücretin beşte birine hükmedilir" düzenlemesi yapılmıştır.
    Açıklanan nedenlerle; İtiraz Hakem Heyetince davacı lehine hükmedilecek vekalet ücretine ilişkin olarak Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16/13 maddesinin uygulanması gerektiği gözönüne alınarak AAÜT'nin 13. maddesi ve AAÜT'nin 17. maddesi gereğince, maktu vekalet ücretinin altında kalmamak kaydıyla, hesaplanan vekalet ücretinin 1/5'i oranında vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken, fazla vekalet ücretine karar verilmesi doğru olmamıştır. Ne var ki, belirlenen bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hakem kararının 6100 sayılı HMK'nun 370/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile İtiraz Hakem Heyeti kararının 4. sayılı bendinde yer alan "23.197,71 TL” ibaresinin hüküm fıkrasından çıkartılarak yerine " 4.639,54TL" ibaresinin yazılmasına ve hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, dosyanın hakem kararının saklanması kararını veren İstanbul Anadolu 12.Asliye Ticaret Mahkemesi'ne GÖNDERİLMESİNE, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 07/11/2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Hemen Ara