Esas No: 2022/2252
Karar No: 2022/519
Karar Tarihi: 16.02.2022
Danıştay 5. Daire 2022/2252 Esas 2022/519 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Danıştay Beşinci Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listede ismi bulunan öğretmenin açtığı dava sonucu İdare Mahkemesi'nin ret kararının temyizen incelenmesi istemiyle açılan davada, onama kararı verdi. Dava konusu olan kamu görevinden çıkarma işleminin, yasama organınca ad vermek suretiyle kişiye özel kanun çıkarılamayacağı, kanunlarda eşitlik ve genellik ilkesinin esas alınması gerektiği gibi iddialar karşısında, temyiz istemi reddedildi.
Kanun hükümünde kararnamenin kişisel sonuçlar doğuracak nitelikte olması nedeniyle yönetsel bir işlem olarak değerlendirilmesi gerektiği savunuldu ve Bölge İdare Mahkemesi'nin verdiği karar hukuk ve usule uygun olarak onandı.
Kararda geçen kanun maddeleri: 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1, 2 ve 7. maddeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri.
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/2252
Karar No : 2022/519
Temyiz Eden (Davacı) : ...
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri ...
İstemin Özeti : Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, anılan işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın kesin hüküm nedeniyle incelenmeksizin reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesi'nin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından; yasama organınca ad vermek suretiyle kişiye özel kanun çıkarılamayacağı, kanunlarda eşitlik ve genellik ilkesinin esas alınması gerektiği, kanun hükmünde kararnamenin kişisel sonuç doğuracak nitelikte olması nedeniyle yönetsel bir işlem olarak sayılmasının zorunlu olduğu iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Davalı idare tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ...
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesi'nin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bıkarılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesi'ne gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesi'ne gönderilmesine, 16/02/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.