Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/835 Esas 2011/1572 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/835
Karar No: 2011/1572

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/835 Esas 2011/1572 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, 3617 parsel sayılı taşınmazına davalıların taşkın bina yaparak müdahale ettiklerini ileri sürerek, elatmanın önlenmesi ve yıkım istemiyle dava açmıştır. Davalı ise davanın reddiyle temliken tescil isteğinde bulunmuştur. İlk olarak verilen karar temyiz edilmiş ve yapılan incelemede, davalının başka bir kayıt maliki olan davacının murisi tarafından belirlenen sınırlar gözetilerek inşaat yaptığı belirlenmiştir. Bu nedenle davalının iyiniyetli olduğu sonucuna varılmış ve temliken tescil isteği kabul edilmiştir. Ancak davacının temyiz itirazları doğru bulunarak karar bozulmuştur. İfraza ve birleştirme işleminin encümen kararı ile yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
-Türk Medeni Kanunu'nun 725. maddesi
-3194 sayılı İmar Kanunu'nun 15. maddesi
-5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 34. maddesi
-Humk'nın 428. maddesi
1. Hukuk Dairesi         2011/835 E.  ,  2011/1572 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ORHANGAZİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 30/12/2009
    NUMARASI : 2008/393-2009/630

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, kayden maliki olduğu 3617 parsel sayılı taşınmaza davalıların taşkın bina yapmak suretiyle müdahale ettiklerini ileri sürerek, elatmanın önlenmesi ve yıkım isteminde bulunmuştur.
    Davalı, davanın reddi ile savunma yoluyla temliken tescil isteğinde bulunmuştur.
    Davanın kabulüne ilişkin kararın temyizi üzerine Dairece “... davalının inşaatı davacının babası tarafından belirlenen sınırlar gözetilerek yaptığı belirlendiğine göre davalının, bu taşkın bina nedeniyle kötü niyetli sayılıp sayılmayacağı yönü üzerinde durulması ve açıklanan ilkeler çerçevesinde araştırma yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi” gereğine değinilerek bozulmuş olup, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda, temliken tescil isteğinin kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, taraf vekillerince süresinde temyiz edilmiş olmakla Tetkik Hakimi raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğine ilişkin olup, mahkemece
    hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda yapılan araştırma sonucunda, davalının çekişmeye konu yapıyı davacının murisi olan önceki kayıt malikinin muvafakatı ile yaptığı ve TMK nun 725. maddesi anlamında  iyiniyetli olduğu sonucuna varılmaktadır.
    Mahkemece, savunma yoluyla getirilen temliken tescil isteği yönünden Türk Medeni Kanununun 725.maddesinin öngördüğü koşulların davalı yararına gerçekleştiği benimsenerek belediyenin tecavüzlü kısmın diğer parsele eklenmesinde sakınca bulunmadığı yönündeki 17.03.2009 tarihli yazısı gözetilerek  temliken tescil isteminin kabulüne karar verilmiştir.
    Bilindiği üzere,yerin mülkiyetinin taşkın yapı sahibine devredilebilmesi ve onun adına tescil olunabilmesi için yasada öngörülen  öteki koşulların yanında bu bölümün ifrazının  imar yasası uyarınca da mümkün olması gerekir. İmar yasası kamu yararı (kamu düzeni) düşüncesiyle kabul edilmiş olan ve özellikle tarafların arzu ve rızası ile bertaraf edilmeyecek hükümler içeren bir yasadır. Bu niteliği ile ifraz hususunun davanın her aşamasında resen nazara alınması ve belediye encümen kararına dayalı olarak soruşturulup araştırılması  zorunludur.
    Somut olaya gelince, davacıya ait çekişmeli 3617 parsel sayılı taşınmaza taşkın 48.48 metrekarelik bölümün davalıya ait 3619 parsel sayılı taşınmaza eklenmesinde sakınca bulunmadığına ilişkin 17.03.2009 tarihli belediye başkanlığının cevabi yazılarında, ifraz ve birleştirme işleminin encümen kararına dayanmadığı eksiği tamamlatılmak suretiyle getirtilen belgelerden anlaşılmaktadır.
    Hemen belirtilmelidir ki, 3194 sayılı İmar Kanununun 15.maddesi hükmü gereğince ifraz veya tevhit işlemlerinin yapılabilmesinde  karar mercii olarak görev 5393 Sayılı Yasanın 34.maddesine göre Belediye Encümenine aittir. 
    Hal böyle olunca,  ifraz ve birleştirme işleminin olanaklı olup olmadığı yönünde yukarıda değinildiği üzere encümen kararı alınmadan yazılı olduğu biçimde karar verilmesi doğru değildir
    Davacının, bu yöne değinen temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün açıklanan nedenden ötürü HUMK."nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  16.2.2011  tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.


     

    Hemen Ara