Nitelikli dolandırıcılık - resmi belgede sahtecilik - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/1392 Esas 2016/5325 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/1392
Karar No: 2016/5325
Karar Tarihi: 25.05.2016

Nitelikli dolandırıcılık - resmi belgede sahtecilik - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/1392 Esas 2016/5325 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanığın nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından mahkumiyetine ilişkin karar temyiz edilmiştir. Sanık, işyerinde yapılan aramada ele geçirilen araç trafik belgelerindeki sahte mühür izlerinden ve sahte muayene işleriyle meslek haline getirdiği iş takipçiliği adı altında vatandaştan masraf alarak yaptığı işlemlerden dolayı suçlu bulunmuştur. Mahkeme, TCK'nın 158. maddesi gereği hapis cezasının yanı sıra adli para cezasına da hükmetmesi gerektiğini unutmuştur ancak bu durum bozma sebebi sayılmamıştır. Yargılama sonucunda sanık tüm temyiz itirazlarının reddiyle hükümlerin onanmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- TCK'nın 158. maddesi: Dolandırıcılık suçu
- TCK'nın 204. maddesi: Resmi belgede sahtecilik suçu
15. Ceza Dairesi         2016/1392 E.  ,  2016/5325 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ : ... Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik

Nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından sanığın mahkumiyetine ilişkin hükümler, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Mağdurun anlatımlarını doğrulayan tanık beyanlarına göre, sanığın işyerinde yapılan aramada ele geçirilen 3 araca ait motorlu araç trafik belgesinin aracın muayenesi bölümünde yer alan muayene mühür izinin orijinal olmayıp, sahte olduğunun tespit edilmiş olması ve davaya konu edilen ... plakalı traktörün muayene bölümünde sahte mühür ile imzanın bulunması, aynı sanık hakkında ayırma kararına konu diğer mağdurlar ve araçlar hakkında, yapılan yargılamalar ile sanığın sahte muayene işini meslek haline getirdiği, iş takipçiliği adı altında vatandaşlardan masraf alıp, motorlu araç trafik belgesi üzerine sahte bandrol yapıştırdığı ve sahte mühürle mühürlediği, böylece sanığın kamu kurumunun maddi varlığından olan ruhsat üzerinde nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarını işlediği gerekçesine dayanan kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
TCK"nın 158. maddesi ile uygulama yapılırken, hapis cezasının yanında adli para cezasına da hükmolunması gerektiğinin gözetilmemesi karşı temyiz olmadığından bozma sebebi sayılmamıştır.
Bozmaya uyularak, yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; sanığın kanuna aykırı olduğuna ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin ONANMASINA, 25.05.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





Hemen Ara