Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/8955 Esas 2012/15057 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/8955
Karar No: 2012/15057

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/8955 Esas 2012/15057 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, imar işleminin iptali sebebiyle kadastral mülkiyet ve geometrik durumun ihyası isteğine ilişkin olarak açılan davada, Hazine'nin isteği doğrultusunda, iptal edilen imar düzenlemesi gereği çekişme konusu ihdas parselinin geometrik olarak bulunduğu ve kapsadığı yerin park, yol ve orman gibi benzeri alanlara terkedilmiş olsa da sicil kaydının illetini teşkil eden idari işlemin idari yargı yerinde iptal edildiği için kaydın dayanaksız hale geldiği ve imar sicil kayıtlarının TMK'nun 1025.maddesi hükmü uyarınca yolsuz tescil durumuna düştüğü belirlendiğine göre korunmayacağı yani iptali gerekli sicil olacağı sonucuna varmıştır. Mahkeme, davanın kabul edilmesi gerektiği ve avukatlık ücretinin maktu olarak belirlenmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Bu kararın dayanağı ise TMK'nun 1025. ve 1086 sayılı HUMK'nın 428. maddeleridir.
1. Hukuk Dairesi         2012/8955 E.  ,  2012/15057 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ADANA 1. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 29/11/2010
    NUMARASI : 2008/702-2010/726

    Yanlar arasında görülen tapu  iptali  ve  tescil davası sonunda, yerel mahkemece  davanın, reddine ilişkin olarak verilen karar davacı  vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 3.4.2012 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden vekili Avukat H. S.geldi, davetiye  tebliğine  rağmen temyiz  edilenler   vekili  Avukatlar  gelmediler,yokluklarında duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekilin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ......tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dava, imar işleminin iptali sebebiyle kadastral mülkiyet ve geometrik durumun ihyası isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, Seyhan Belediye Başkanlığı hakkında karar verilmesine yer olmadığına, diğer davalılar hakkındaki davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu taşınmazın öncesinde tescil harici alandan ihdasen Hazine adına tescil edildiği ve Seyhan Belediyesince başka bir çok parselle birlikte 37 nolu imar düzenlemesine tabi tutulduğu, daha sonra aynı bölgede  Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından  imar düzenlemesi yapıldığı, her iki imar uygulamasının idari yargı yerinde iptal edilerek, idari yargı kararlarının kesinleştiği, dava konusu yerin yargılama sırasında yeni kurulan  Çukurova Belediyesi sınırları içinde kalması üzerine anılan Belediyenin de davaya dâhil edildiği görülmektedir.
    Davacı Hazine, çekişmeli taşınmazda yapılan imar uygulamalarının iptal edildiğini, sicilin dayanaksız hale geldiğini ileri sürerek, imar öncesi duruma dönülmesi ve ihdasen oluşan parselin yeniden Hazine adına tescili istekli eldeki davayı açmıştır.
    Mahkemece, dava konusu yerin yargılama sırasında yeni kurulan Çukurova Belediye sınırları içerisine dahil edildiği ve bu nedenle davalı Seyhan Belediyesi"nin taraf sıfatının kalmadığı gözetilerek davalı Seyhan Belediyesi yönünden  hüküm kurulmasına yer olmadığına biçiminde karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur. 
     Ancak, sicil kaydının illetini teşkil eden idari işlemin idari yargı yerinde iptal edilerek kaydın dayanaksız hale geldiği ve imar sicil kayıtlarının TMK"nun 1025.maddesi hükmü uyarınca yolsuz tescil durumuna düştüğü belirlendiğine göre korunmayacağı yani iptali gerekli sicil olacağı tartışmasızdır.
    Hemen belirtmek gerekir ki;  iptal edilen imar düzenlemesi gereği çekişme konusu ihdas parselinin geometrik olarak bulunduğu ve kapsadığı yerin  park, yol ve orman gibi benzeri alanlara terkedilmiş olması da sonuca etkili değildir.
    O halde, mahkemece yapılan araştırma ve uygulama neticesinde çekişmeli yerin davacı Hazineye ait önceki parsel kapsamında kaldığı saptandığından kadastral mülkiyet ve geometrik durumun ihyası yönünden davanın kabul edilmesi gerekirken aksine, reddi yönünde kurulan karar doğru değildir.
    Kabule göre de; taraflar arasında mülkiyet ihtilafı bulunmayıp, davadaki istek kamusal tasarruftan kaynaklanan sicil kaydının düzeltilmesine ilişkin bulunduğundan  hüküm altına alınması gerekli avukatlık ücretinin maktu olması gerekirken nispi olarak tayin edilmiş olması da isabetsizdir.
    Davacının belirtilen nedenlerle temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün 12.01.2011 tarihinde kabul edilen ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 21.12.2011 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz eden vekili için 900.00.-TL. duruşma avukatlık parasının temyiz edilenlerden alınmasına,   13.12.2012  tarihinde oybirliğiyle karar verildi. 


     

    Hemen Ara