Güveni kötüye kullanma - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2013/29401 Esas 2016/4862 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/29401
Karar No: 2016/4862
Karar Tarihi: 16.05.2016

Güveni kötüye kullanma - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2013/29401 Esas 2016/4862 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanıkların çalıştığı otoparka aracını bırakan katılıcının aracının, sanıkların telim amacı dışında kullanması sonucu bir trafik kazası meydana gelmiş ve kazada bir kişi hayatını kaybetmiştir. Ancak mahkeme, sanıkların olayla ilgili bir görevlerinin olmadığını, aracın kime teslim edildiği konusunda hukuki bir ihtilaf bulunduğunu ve suçun yasal unsurlarının oluşmadığı sonucuna vararak sanıkların beraatine hükmetmiştir. Kararın kanuna uygun olduğu ve itirazların reddedilmesi gerektiği kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri: Güveni Kötüye Kullanma (TCK 155)
15. Ceza Dairesi         2013/29401 E.  ,  2016/4862 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Güveni kötüye kullanma
    HÜKÜM : Beraat

    Güveni kötüye kullanma suçundan sanıkların beraatine ilişkin hükümler katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Katılanın, olay tarihinde, sanıkların çalıştığı otoparka aracını bıraktığı, ertesi gün sanık ... ve ... isimli diğer otopark görevlisinin de karıştığı bir trafik kazasının meydana geldiği, bu kazada ... hayatını kaybettiği, böylece sanıkların, kendilerine teslim edilen aracı telim amacı dışında kullanmak suretiyle güveni kötüye kullanmak suçunu işlediklerinin iddia edildiği olayda, sanık ..."ın otoparktaki araçların teslim alınması veya edilmesi ile ilgili bir görevinin bulunmadığı, söz konusu yerde araç yıkama işi yaptığı, aracın kime teslim edildiği, kim tarafından dışarı çıkartıldığı hususunda taraflar arasında hukuki bir ihtilaf bulunduğu, otopark yetkililerinin sanıklar olmadıkları, bu nedenle sanıklara yapılmış bir tevdinin de bulunmadığı, bu nedenle suçun yasal unsurlarının oluşmadığı ve sanıkların suçu işlediklerine dair mahkumiyete yeter kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı anlaşılmakla bu gerekçelere dayanan mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik bulunmamış, yapılacak araştırmanın sonuca bir etkisinin bulunmayacağı dikkate alınarak tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
    Yapılan yargılama sonunda, yüklenen suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçe gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, o yer Cumhuriyet savcısının ve katılan vekili, beraat hükmünün kanuna aykırı olduğuna ve eylemin suç teşkil ettiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle hükümlerin ONANMASINA, 16/05/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Hemen Ara