Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/1380 Esas 2016/4736 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/1380
Karar No: 2016/4736
Karar Tarihi: 11.05.2016

Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/1380 Esas 2016/4736 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanıklar resmi nikahlı evli iken, ölen babasından yetim maaşı alabilmek için muvazaalı olarak boşandıkları ancak birlikte yaşamaya devam ettikleri iddiasıyla nitelikli dolandırıcılık suçundan yargılanmışlardır. Mahkeme, eşlerin bir arada yaşamasının boşanmanın maaş almak amacıyla yapıldığına dair kanıt olmadığı ve bu eylemin hukuki ihtilaf niteliğinde olduğunu belirterek sanıkların beraatine karar vermiştir. Kanun maddeleri açısından incelendiğinde, 5510 sayılı Kanunun 56. maddesinde bu durumu tespit edilen kimselerin gelir ve aylığının kesileceği ve ödenmiş tutarların geri alınacağı belirtilmiş ancak cezai düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle de nitelikli dolandırıcılık suçunun unsurları oluşmamıştır. Kanun maddeleri açıklaması: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 56. maddesi.
15. Ceza Dairesi         2016/1380 E.  ,  2016/4736 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık
    HÜKÜM : Beraat

    Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanıkların beraatlerine yönelik hükümler, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Sanıklar resmi nikahlı evli iken, sanık ..."un vefat eden babasından yetim maaşını alabilmek için 22.05.2003 tarihinde muvazaalı olarak boşandıkları, ancak aynı evde birlikte yaşamaya devam ettikleri, ... maaş almak suretiyle haksız menfaat temin ederek kamu kurumunu dolandırdıkları iddia edilen olayda,mahkeme tarafından mutlak butlanla malul bir karar olduğuna hükmedilmeyen bu nedenle hukuken geçerli olan bir kararla boşandıktan sonra, eşlerin bir arada yaşamasını engelleyen birlikte yaşamanın suç olduğuna dair kanuni bir düzenlemenin bulunmaması karşısında, eşlerin bir arada yaşamasının boşanmanın maaş almak amacıyla yapıldığının ve hileli davranışın kanıtı olamayacağı,nitekim 5510 sayılı Kanunun 56. maddesinde bu durumu tespit edilen kimselerin gelir ve aylığının kesileceği ve ödenmiş tutarların geri alınacağının belirtildiği, bu hususta cezai düzenlemenin bulunmadığı, sanıkların eyleminin hukuki ihtilaf mahiyetinde olduğu nitelikli dolandırıcılık suçunun unsurlarının oluşmadığı gerekçeleriyle, verilen beraat hükümlerinde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; katılan vekilinin suçun oluştuğuna ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, hükümlerin ONANMASINA, 11.05.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara