Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/5492 Esas 2022/2492 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
3. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/5492
Karar No: 2022/2492
Karar Tarihi: 28.04.2022

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/5492 Esas 2022/2492 Karar Sayılı İlamı

3. Ceza Dairesi         2021/5492 E.  ,  2022/2492 K.

    "İçtihat Metni"

    İNCELENEN KARARIN;
    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama
    Hüküm : CMK'nın 223-2/a maddesi uyarınca beraat

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    2911 sayılı Kanunun 32/1 maddesinde ifadesini bulan “Direnme” suçunun oluşabilmesi için öncelikle 3 şart gerçekleşmelidir. Bunlar;
    a) Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılınması,
    b) Dağılma emrinin mevcut olması,
    c) Toplantı ve gösteri yürüyüşünün zorla dağıtılması,
    Şartlarıdır.
    “Direnme” suçunun faili; kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılarak ihtar ve zor kullanmaya rağmen dağılmayan kişilerdir.
    Bu maddede cezalandırılan durum, toplantıya katılınması değil yetkili makamlar tarafından verilen dağılma emrine uyulmamasıdır. Toplantı veya gösteri yürüyüşüne katılmak 2911 sayılı Kanunun 32/1. maddesinde tanımlanan suçun ön şartıdır. Toplantı veya yürüyüş, en başından itibaren kanuna aykırı olabileceği gibi, sonradan da kanuna aykırı hale gelebilir.
    Yapılmakta olan bir toplantı veya yürüyüşe katılan bir kişi, bu toplantının yasal olup olmadığını bilemez. Toplantı veya yürüyüşün yasaya aykırı olduğu idari otoritenin uyarısı ile ortaya çıkar. Ancak bu uyarıdan sonra, katılan eylemine devam ederse bu eylemi suç oluşturur. Bu nedenle 32. maddedeki suç için dağılma emrinin mevcudiyeti suçun unsuru sayılmaktadır.
    Dağılma emrine uymayanların cezalandırılabilmesi için son olarak emir ve ihtardan sonra kendiliğinden dağılmamaları ve kolluk kuvvetleri tarafından zorla dağıtılmış olmaları gerekmektedir.
    Bu açıklamalar karşısında somut olay irdelendiğinde;
    1-Sanıklar ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... yönünden yapılan incelemede;
    Yapılan yargılama sonunda sanıkların ihtar ve zor kullanmaya rağmen direndiklerine dair dosya kapsamında delil elde edilememesi karşısında sanıklara atfedilen eylemin suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle haklarında beraat kararı verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığından o yer Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle beraate ilişkin hükümlerin ayrı ayrı ONANMASINA,
    2- Sanıklar ... ve ... yönünden yapılan incelemede;
    Oluş, iddia, CD çözüm tutanağı ve tüm dosya kapsamı nazara alındığında; 29.12.2015 günü gerçekleştirilen kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşünde sanıkların ihtar ve zor kullanmaya rağmen yürüyüşe devam ettiklerinin anlaşılması karşısında; üzerlerine atılı 2911 sayılı yasanın 32/1 maddesinde düzenlenen direnme suçunun somut olayda oluştuğu gözetilmeden delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek sanıkların mahkumiyeti yerine yazılı şekilde beraatlerine karar verilmesi
    Kanuna aykırı, o yer Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu karar tarihi itibariyle, CMUK'nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 28.04.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara