Kişilerin huzur ve sükununu bozma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/11826 Esas 2015/14029 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/11826
Karar No: 2015/14029
Karar Tarihi: 22.12.2015

Kişilerin huzur ve sükununu bozma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/11826 Esas 2015/14029 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen bir karardan temyiz talep edilmiştir. Suç, kişilerin huzur ve sükununu bozmaktır ve sanık mahkum edilmiştir. Ancak, temyiz talebinde, sanığın suçta kullandığı GSM hattının kendisi tarafından kullanılmadığı iddiası dikkate alınarak, iletişim tespit tutanaklarına ve abonelik sözleşmesindeki imza bilirkişi raporu alınarak incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, suça konu zarar kavramı hakkında açıklama yapılmış ve kararın yeniden değerlendirilmesi talep edilmiştir. Kanuna aykırılık nedenleri doğrultusunda kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- CMK'nın 231/6-c maddesi
- kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu
18. Ceza Dairesi         2015/11826 E.  ,  2015/14029 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Kişilerin huzur ve sükununu bozma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Sanığın, suçta kullanılan GSM hattının kendisi tarafından kullanılmadığı, kim tarafından kullanıldığını da bilmediği ve müştekiyi tanımadığı şeklindeki sanık savunması da dikkate alınarak, suçta kullanılan 0531 385 01 77 no"lu GSM hattına ait iletişim tespit tutanakları getirtilerek söz konusu numaranın görüştüğü diğer numaraları kullanan şahısların tanık sıfatıyla bilgilisine başvurularak suça konu hattı sanığın kullanıp kullanmadığının tespitine çalışılması ve temin edilen abonelik sözleşmedeki imzanın sanığa ait olup olmadığı yönünde bilirkişi raporu aldırılmasından sonra karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle mahkumiyet kararı verilmesi,
    2- CMK"nın 231/6-c. maddesinde belirtilen zarar kavramının, (somut) maddi zarara ilişkin olup, manevi zararı kapsamadığı, yargılamaya konu kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunda da maddi bir zararın oluşmadığı ve sanığın adli sicil kaydında CMK 231. maddesinin uygulanmasına engel mahkumiyetinin bulunmadığı gözetilerek, sanığın, “kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları” göz önünde bulundurulup yeniden suç işleyip işlemeyeceği hususu değerlendirilmeden, “suçun işleniş biçimi ve toplumda meydana getirdiği zarar dikkate alınarak” şeklindeki yetersiz gerekçe ile hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi,
    Kanuna aykırı ve sanık ..."un temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki düşünceye aykırı olarak, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 22/12/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara