Dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/904 Esas 2016/4106 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/904
Karar No: 2016/4106
Karar Tarihi: 28.04.2016

Dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/904 Esas 2016/4106 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık bir emlakçı olarak dolandırıcılık suçundan mahkum edilmiştir. Sanık, üç katlı bir binayı komisyon karşılığında satmak üzere, binanın sahibiyle anlaşmış ve daha sonra müşterileri yönlendirerek binayı satışa çıkarmıştır. Müşteriler, sanığın gösterdiği evi satın almak için anlaşmaya varmışlar ve sanık 10.000 TL nakit olarak almıştır. Daha sonra müşteriler, ev için kredi çekmek üzere bankaya başvurmuşlardır. Sanık, müşterilerden fuzuli para almış ve para iadesi yapmayarak dolandırıcılık suçu işlemiştir. Mahkeme, sanığın suçunu sabit görmüş ve hükmün onanmasına karar vermiştir.
Kanun Maddeleri: Dolandırıcılık suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesinde düzenlenmektedir.
15. Ceza Dairesi         2016/904 E.  ,  2016/4106 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Dolandırıcılık


Dolandırıcılık suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Suç tarihinde emlakçılık yapan sanık ..."nın, ... ... adresinde bulunan üç katlı binayı komisyon karşılığında satma hususunda söz konusu taşınmazın sahibi olan sanık ... ile anlaştığı, daha sonra katılanların ev satın almak için emlakçılık yapan sanık ..."in çalıştırdığı emlakçıya gittikleri, sanık ..."in diğer sanık ....ait evi katılanlara gösterdiği ve suça konu taşınmazın 130.000 TL bedelle satımı hususunda tarafların anlaştıkları, aynı gün sanık ..."in katılanlardan 10.000 TL"yi nakit olarak aldığı, daha sonra katılanların konut kredisi almak üzere bankaya müracaat ettikleri, bu arada sanık ..."in ev sahibinin paraya ihtiyacı olduğunu söyleyerek 10.000 TL, 8000 TL ve 1500 TL olmak üzere toplam 19.500 TL parayı değişik tarihlerde katılanlardan aldığı, tapu işlemlerinin uzaması sonucu katılanların satıma konu eve yerleştikleri, akabinde işlemlerin hızlanmasını söylemek için sanık ..."in dükkanına gittikleri, burada sanık ..."in ev sahibi .... olduğunu söylediği başka bir şahısla katılanları tanıştırdığı, bu şahsında paraya ihtiyacı olduğunu ve işlemlerin hızlanmasını söylemesi üzerine katılanların ev sahibine iletilmesi amacıyla 40.000 TL parayı sanık ..."in hesabına yatırdıkları, buna rağmen suça konu taşınmazın tapu
işlemlerinin bitmediği, bunun üzerine katılanların her iki sanığa noterden ihtarname göndererek vermiş oldukları 69.500 TL paranın iadesini talep ettikleri, sanık .... de noter aracılığıyla gönderdiği ihtarnamede, evini satmadığını, para almadığını belirterek kendisine ait evde fuzuli işgalci olarak oturan katılanların evi boşaltmalarını ve ecrimisil ödemelerini talep ettiği, sanık ..."in almış olduğu parayı ret etmemesine ve parayı iadeye hazır olduğunu beyan etmesine rağmen bu parayı katılanlara iade etmediği, bu şekilde sanık ..."nın katılanlardan haksız menfaat sağlamak suretiyle üzerine atılı dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda, sanık savunması, katılan ile tanık ifadesi, taşınmaz satım sözleşmesi ve dosya kapsamına göre suçun sanık tarafından işlendiği sabit olmakla bu gerekçelere dayanan mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik bulunmamıştır.
Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; sanığın herhangi bir nedene dayanmayan temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 28.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








Hemen Ara