Taraflar arasında görülen davada;
Davacı, 442 Sayılı Yasaya Ek maddeler getiren 3367 Sayılı yasa gereğince Antalya .. köyü yerleşim alanında plan gereğince oluşturulan imar parsellerinin Köy Muhtarı ve İhtiyar heyetince tespit edilen hak sahiplerine verildiğini, 1569 parsel sayılı taşınmazın da davalıya verildiğini, ancak davalının yasa ve yönetmelikte belirtilen şartların hiç birini taşınamadığını, ileri sürerek, 1569 parsel sayılı taşınmazın davalı adına olan tapu kaydının iptali ile ılıca köyü tüzel kişiliği adına tesciline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, koşulların mevcut olduğunu belirterek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, 442 sayılı yasa uyarınca tahsis koşullarının ortadan kalktığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar, davalı tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla, Tetkik Hakimi raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.
Dava, tapu iptal ve köy tüzel kişiliği adına tescil isteğine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden, çekişme konusu 1569 parsel sayılı taşınmazın 3367 Sayılı Yasa ile değişik 442 Sayılı Yasa uyarınca davalı O. B.’a satış suretiyle 01.10.2003 temlik edildiği, mahallinde yapılan keşif sonucunda ibraz edilen bilirkişi raporunda, çekişme konusu taşınmaz üzerinde davalı tarafından yapılmış olan ve kaba inşaatı tamamlanmış olan yapı bulunduğu, köy tüzel kişiliğinin 25.01.2011 tarihli cevabi yazısında davalının köy nüfusuna kayıtlı olduğu, iş icabıyla köyden ayrıldığı, köyden ayrıldığı tarihe ilişkin belge bulunmadığının bildirildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 442 Sayılı Kanuna 3367 Sayılı Yasa ile eklenen Ek 13. madde uyarınca; “Köy tüzelkişiliği adına, köy yerleşme planına göre en çok 2000 m2 olmak üzere tescil edilen parseller köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine ihtiyar meclisi kararı ile rayiç bedel üzerinden satılır.Köy ihtiyar meclisince satılan parseller üzerine satış tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde bina yapılması zorunludur.” hükmü öngörülmüş, anılan yasal düzenlemelere ilişkin 20 Ağustos 1987 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Köy Yerleşme Alanı Uygulama Yönetmeliğinin 12/c maddesinde de arsa satın alabilmek için “İsteklinin ikamet etmekte olduğu köy nüfusuna kayıtlı olması ve o köyde asgari 5 yıl oturmuş olması” koşulu düzenlenmiştir.
Somut olaya gelince, çekişme konusu 1569 parselin 01.10.2003 tarihinde davalıya temlik edilmiş olması, taşınmaz üzerine davalı tarafından yapılmış ve kaba inşaatı tamamlanmış yapı bulunması, davalının köy nüfusuna kayıtlı olup, köy tüzel kişiliğinin iş nedeniyle köyden ayrıldığı ve ayrıldığı tarihe ilişkin belge ve kayıt bulunmadığına ilişkin cevabi yazısı, yukarıda anılan yasal düzenlemelerle birlikte değerlendirildiğinde tahsis koşullarının ortadan kalktığından sözedilemeyeceği açıktır.
Hal böyle olunca, davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yazılı olduğu üzere karar verilmiş olması isabetsizdir.
Davalının temyiz itirazları yerindedir kabulü ile, hükmün açıklanan nedenlerle (6100 Sayılı HMK’nun geçici 3. maddesi yollamasıyla) HUMK’nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA,alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,29.12.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.