Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/261 Esas 2016/4020 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/261
Karar No: 2016/4020
Karar Tarihi: 27.04.2016

Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2016/261 Esas 2016/4020 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Katılan tarafından nitelikli dolandırıcılık suçundan açılan davada, sanığın dolandırıcılık suçundan beraatine karar verilmiştir. Katılanın, sanıkla franchise yoluyla iş yeri açmak istemesi nedeniyle sanığı işe alarak 5.000 ABD doları kapora verdiği ancak sanığın işten ayrıldığı ve parasını iade etmediği belirtilmiştir. Sanık, katılanı arayarak iş yeri açmasına yardımcı olacağını söyleyerek 7.000 TL para istemiş ancak iş yeri açılmamıştır. Mahkeme, katılanın açmak istediği iş yerinin franchise sözleşmesine uygun olmadığı ve sanığın danışmanlık hizmeti vererek borç alındığına dair belge ve senetler sunduğunu belirtmiştir. Olayın hukuki ihtilaf niteliğinde olduğuna karar verilerek, sanığın beraatine hükmedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
Nitelikli dolandırıcılık suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 157. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre, bir kişiyi aldatarak onun malını veya para değerini haksız olarak ele geçirmek dolandırıcılık suçunu oluşturur. Nitelikli dolandırıcılık suçu ise, bu suçun belirli şartları sağlanarak işlenmesi durumunda daha ağır ceza alınmasıdır. Nitelikli dolandırıcılık suçunun unsurları, Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesinde düzenlenmektedir. Bu madde kaps
15. Ceza Dairesi         2016/261 E.  ,  2016/4020 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık


Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm katılan tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Katılanın ... ilinde franchise yoluyla ... adı altında iş yeri açmak istemesi nedeniyle ... satış temsilcisi olarak çalışan sanıkla görüşerek 5.000 ABD doları parayı kapora olarak verdiği, ancak sanığın işten ayrıldığı ve katılana parasını iade etmediği gibi katılana franchising verilmediği, sanığın katılanı arayarak ... iş merkezinde iş yeri açmasına yardımcı olacağını söyleyerek 7.000 TL para istediği, katılanın sanığa güvenerek parayı gönderdiği, ancak bu iş yerinin de açılmadığı, bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; katılanın kiralamak istediği iş yerinin franchise sözleşmesine uygun olmaması nedeniyle katılanın ... isimli iş yeri açtığı, sanığın bu işyerinin dizaynı, ürün seçimi ve personel alımı konusunda katılana danışmanlık yaptığı, sanığın katılandan aldığı para miktarlarına bağlı olarak senet ve belge verdiği, katılanın yaptığı icra takiplerine sanığın itirazı olmadığı ve borcunu kabul ettiği, sanığın herhangi bir aşamada hileli davranışta bulunduğuna dair delil olmadığı ve olayın hukuki ihtilaf niteliğinde olduğu anlaşılmakla, sanığın beraatine yönelik kabulde isabetsizlik görülmemiştir.
Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; katılanın suçun kanuni unsurlarının oluştuğuna ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA, 27/04/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




Hemen Ara