Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/4957 Esas 2022/3271 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
3. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/4957
Karar No: 2022/3271
Karar Tarihi: 31.05.2022

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/4957 Esas 2022/3271 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme, terör örgütü propagandası suçlamasıyla yargılanan sanıkların beraatına karar verdi. Suçun oluşabilmesi için terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya öven şekilde faaliyet göstermesi gerektiği vurgulandı. Sanıkların yaptıkları konuşma içeriklerinin ulusal güvenlik ve kamu düzeni üzerinde sınırlı bir etkisi olduğu ve suç unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verildi. Kararda, suçun kanun maddesi olarak CMK'nın 223/2-a maddesi gösterildi. Kararda geçen kanun maddesi, suçun oluşumu için gereken şartları ve unsurları detaylı bir şekilde açıklamaktadır.
3. Ceza Dairesi         2021/4957 E.  ,  2022/3271 K.

    "İçtihat Metni"

    İNCELENEN KARARIN;
    Mahkemesi :Ağır Ceza Mahkemesi
    Suç : Terör örgütü propagandası yapmak
    Hüküm : 5271 sayılı CMK'nın 223/2-a maddesi gereğince beraat

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Terör örgütünün propagandası suçunun oluşumu için; faaliyetleri devam eden bir terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemleri teşvik edecek şekilde yapılması gereklidir.
    Toplantı ve gösteri yürüyüşünde gerçekleşmese dahi terör örgütü üyesi ya da destekçisi olduğunu beyan edecek şekilde;
    A- Örgüte ait resim ve işaretlerin asılması ya da taşınması
    B- Slogan atılması
    C- Ses cihazları ile yayın yapılması
    D-Terör örgütüne ait amblem, resim veya işaretlerin üzerinde bulunduğu üniformanın giyilmesi; şeklindeki seçimli hareketlerden biri ile de propaganda suçu işlenebilmektedir.
    Dairemizin uygulamaları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yerleşik içtihatlarına göre; kullanılan yazı, sözler veya araçların;
    1-Şiddet, bir araç olarak görülüyorsa;
    2-Kişiler hedef gösterilip kanlı bir intikam isteniyorsa;
    3-Benimsenen düşünceler için şiddete başvurmanın meşru bir yol olduğu ileri sürülüyorsa;
    4-İnsanda saldırgan duygular uyandıracak biçimde anlamsız bir nefret yaratarak şiddetin doğmasına uygun ortamı kışkırtıyorsa;
    İfade özgürlüğünün sınırlandırılması makul görülebilecektir.
    Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde; sanıkların yaptıkları konuşma içeriklerinin ulusal güvenlik ve kamu düzeni üzerindeki potansiyel etkisinin sınırlı olduğu, ciddi bir tehlike yaratmadığı, terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da teşvik edecek nitelikte olmadığı bu itibarla unsurları oluşmayan atılı suçtan beraat kararları verilmesinde bir isabetsizlik görülmediğinden tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
    Yapılan yargılama sonunda yüklenen suçun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçe gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, o yer Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle beraate ilişkin hükümlerin ONANMASINA, 31.05.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara