Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/8576 Esas 2015/13558 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/8576
Karar No: 2015/13558
Karar Tarihi: 15.12.2015

Hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/8576 Esas 2015/13558 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sulh Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararda, sanığın hakaret suçu nedeniyle mahkum edildiği belirtilmiştir. Kararda, hakaret suçunun kişilerin onur ve şereflerini korumak adına cezalandırıldığı vurgulanmıştır. Ayrıca, kamu görevlilerine yapılan eleştirilerde daha fazla hoşgörü gösterilmesi gerektiği belirtilirken, sözlerin açıkça onur, şeref ve saygınlığı rencide edecek nitelikte olması gerektiği ifade edilmiştir. Kararda, sanığın ifadelerine ilişkin tartışmalı durumların açıklığa kavuşturulmadığı için hükümlülük kararı verildiği ifade edilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Hakaret suçu: TCK 125/1
- Hakaret suçunun şikayet üzerine işlenmesi: TCK 125/3-a
- Hakaret suçunun kamu görevlilerine karşı işlenmesi: TCK 125/4
18. Ceza Dairesi         2015/8576 E.  ,  2015/13558 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hakaret
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1)Hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir, bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.
    Kendilerine belirli idari yetkiler verilmiş görevlilerin, sözlerine ve eylemlerine getirilen eleştirilere daha fazla hoşgörü göstermeleri gerektiği AİHM içtihatlarında kabul edilmektedir.
    AİHM, kamu görevlilerine karşı yapılmış hakaret içerikli ifadelerle ilgili bir başvuruda, başvuruya konu sözlerin, kamuoyunun söz konusu görevlinin performansına duyduğu güveni ortadan kaldırmaya yönelik gerçek bir tehlike meydana getirip getirmediğini incelemektedir.
    Somut olayda, tanıklara önceki konuşmaların içerikleri de açıklattırılarak, sanığın kullandığı "sen zaten yalan söylüyorsun, yalancısın" şeklindeki ifadelerin, "müştekinin anlatımının gerçek olmadığını" belirtmek için söyleyip söylemediği tartışılmadan, yazılı şekilde hükümlülük kararı verilmesi,
    2- Kabule göre de;
    a-Temel cezanın doğrudan TCK"nın 125/3-a. maddesi gereğince tayini yerine, aynı Kanunun 125/1. maddesi ile belirlenip daha sonra arttırım yapılması,
    b- Suçun işlendiği okul toplantı salonun aleni yer olmadığı gözetilmeden, sanığa tayin edilen cezanın TCK"nın 125/4. maddesi ile artırılması,
    Kanuna aykırı ve sanık ... müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 15.12.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara