İmar kirliliğine neden olma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/14641 Esas 2015/13550 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/14641
Karar No: 2015/13550
Karar Tarihi: 15.12.2015

İmar kirliliğine neden olma - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2015/14641 Esas 2015/13550 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Bahse konu Mahkeme Kararı, İmar kirliliğine neden olma suçuyla ilgili bir davayı konu alıyor. Yerel mahkemece verilen mahkumiyet kararı temyiz edilmiş ve yapılan incelemede, otopark rampası yapılmaması, ön ve arka cephe pencerelerin Fransız pencere yapılması, döşemenin kırılması, merdivenlerin eksik olması, sığınaktaki camların pimapenle kapatılarak bağlantısının kesilmesi eylemlerinin, İmar Kanunu kapsamında idari yaptırım gerektirebileceği ve yapılan bu imalatların bina niteliğinde bulunmadığı gözetilmeden mahkumiyet hükmü kurulduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, Mahkeme Kararı bozulmuş ve dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
Kanun maddeleri ise şu şekildedir: TCK'nın 184/1. maddesi \"yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran\" kişilerin cezalandırılmasını öngörürken, İmar Yasası'nın 5. maddesinde bina kavramının kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır şeklinde açıklanmaktadır.
18. Ceza Dairesi         2015/14641 E.  ,  2015/13550 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : İmar kirliliğine neden olma
    HÜKÜM : Mahkumiyet


    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir;
    Ancak;
    TCK"nın 184/1. maddesinde "yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran" kişilerin cezalandırılması öngörülmüş olup, İmar Yasasının 5. maddesinde de bina kavramının kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan, hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılardır." şeklinde açıklanması karşısında, otopark rampasının yapılmaması, ön ve arka cephe pencerelerin Fransız pencere yapılması, döşemenin kırılması, merdivenlerin eksik olması, sığınaktaki camların pimapenle kapatılarak 1 nolu bağımsız bölümle bağlantısının kesilmesi biçimindeki sanığın eyleminin, İmar Kanunu kapsamında idari yaptırım gerektirebileceği ve yapılan bu imalatların bina niteliğinde bulunmadığı gözetilmeden, mahkumiyet hükmü kurulması,
    Kanuna aykırı ve sanık ... ile katılan ... vekilinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak HÜKMÜN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 15.12.2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara