Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/12639 Esas 2016/9742 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/12639
Karar No: 2016/9742
Karar Tarihi: 21.12.2016

Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2014/12639 Esas 2016/9742 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

15. Ceza Dairesi tarafından verilen kararda, sanığın nitelikli dolandırıcılık suçundan beraat ettiği belirtildi. Sanığın hamile olduğu dönemde hastaneye başvurarak doğum yaptığı ancak eşinin çalışmaması ve sosyal güvencesinin bulunmaması nedeniyle başkasının kimlik bilgilerini kullanarak hastaneden yararlandığı iddia edildi. Ancak mahkeme, sağlık kuruluşunun kimlik belgesi sorma ve kontrol etme zorunluluğunu yerine getirmediğini ve sanığın beyanı üzerine işlem yapıldığını belirterek, sanığın eyleminin basit yalan niteliğinde olduğunun altını çizdi. Ayrıca, sosyal güvencesi bulunmayan hamile kadınların tedavilerinin devlet tarafından bedelsiz olarak yerine getirilmesi gerektiği vurgulandı. Bu nedenle, sanık hakkında verilen beraat hükmünde bir isabetsizlik görülmediği hükme bağlandı. Kararda yer alan kanun maddeleri ise şöyle açıklandı: 5510 sayılı Kanun’un 67/1. maddesi ve 63/1-c maddesi.
15. Ceza Dairesi         2014/12639 E.  ,  2016/9742 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık
    HÜKÜM : Beraat

    Nitelikli dolandırıcılık suçundan sanığın beraatına ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Sanığın, suç tarihinde hamile olduğu ve doğum yapmak amacıyla ...Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvurduğu, ancak o dönemde eşinin çalışmaması ve sosyal güvencesinin bulunmaması nedeniyle hastane görevlilerine SSK"lı olan ...."un kimlik bilgilerini verdiği, doğum sonrasında resmi evrakların tanzimi sırasında sanığın başkasının kimlik bilgileri ile doğum yaptığının tespit edildiği, bu şekilde atılı suçu işlediği iddia edilen olayda;
    Başkasının kimlik bilgisi ile hastaneye başvurulduğunda, sağlık kurulunun muayene isteğinde bulunan kişiden kimlik belgesi sorması ve kontrol etmesinin zorunlu olduğu, ancak sanığın doğum yapmak üzere müracaat ettiği hastanenin sunulan sağlık karnesinin hizmetten yararlanan kişiye ait olup olmadığını fotoğraftan, nüfus cüzdanından veya bunun yerine geçer başka bir yasal evraktan kontrol etmeden sadece beyan üzerine alarak işlem yaptığı, bu şekilde sanığın eyleminin basit yalan niteliğinde olduğu, ayrıca 5510 sayılı Kanun"un 67/1. maddesi ve bu maddedeki yollama doğrultusunda 63/1-c maddesindeki düzenlemeye göre, hamile kadınların tetkik ve tedavilerinin devlet tarafından bedelsiz olarak yerine getirileceğinin hükme bağlandığı, bu duruma göre sosyal güvencesi bulunmayan sanık ..."in, sosyal devlet ilkesine göre gerekli tedavi masrafının devlet tarafından karşılanması gerektiği ve bu nedenle kurumun bir zararı oluşmadığı anlaşıldığından, sanık hakkında verilen beraat hükmünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılama sonunda, yüklenen suçun işlendiğinin sabit olmadığı gerekçe gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, katılan vekilinin, atılı suçun sübut bulduğuna ve sanığın cezalandırılması gerektiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, beraate ilişkin hükmün ONANMASINA, 21/12/2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara